Zoals gezegd: in de meeste gevallen is een tintelend gevoel in je voeten volkomen normaal en is even bewegen het enige wat je moet doen om van de tintelingen af te komen. Heb je erg vaak last van tintelende voeten? Ga er dan mee naar je huisarts of maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Iedereen heeft het wel eens gehad, een slapende hand of voet. Het is een gek, tintelend gevoel en je kan enkele seconden/minuten je hand of voet niet goed bewegen. Het ontstaat doordat je zenuwen afgekneld zijn doordat je bijvoorbeeld te lang op je voet hebt gezeten.
Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw. Wanneer een zenuw bekneld is, raakt signaaloverdracht die via de zenuw plaatsvindt verstoord. Dit geeft klachten zoals pijn, slapende ledematen en tintelingen.
Tips om voet 'wakker te maken'
Volgens sommigen helpt het om het slapende lichaamsdeel zachtjes te bewegen of te masseren om de tintelingen sneller te doen verdwijnen. Volgens anderen moet je gewoon rechtstaan op de 'slapende' voet of het lichaamsdeel op een koude ondergrond zetten.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen en je voeten regelmatig te laten ontspannen. Het verheffen van de voeten, bijvoorbeeld door ze op een kussen te leggen, kan de bloedsomloop verbeteren en de vermoeidheid verminderen.
De botjes komen dan te strak tegen elkaar aan te liggen, waardoor de zenuwen in de knel komen. Met een steunzool kunnen we ervoor zorgen dat de voorvoet wat hoger komt te staan, dus dat er wat meer bolling in de voet komt. Dat zorgt ervoor dat de zenuwen meer ruimte krijgen en dat vervelende gevoel verdwijnt.
De pijn is meestal stekend of snijdend van aard, maar kan ook een doof gevoel veroorzaken of tintelende tenen. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan.
Het voelt of een ledemaat niet meer bij je lichaam hoort
De werking van zenuwbanen komt in de problemen als ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
De ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en de spieren ontspannen. Wanneer we tijdens de diepe slaap wakker worden voelen we ons verward en duurt het soms even voor we ons realiseren waar we zijn. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten, en zorgt voor lichamelijke rust.
Zorg voor voldoende nachtrust. Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat je voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Oorzaak. De oorzaak is meestal een beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) bij de knie. De zenuw wordt klem gezet ter plaatse van de kuitbeenkop. Dit botpunt is voelbaar aan de buitenkant van het been, net onder de knie.
Kunnen we lopen zonder tenen? 'Met een orthopedische schoen is dat perfect mogelijk', zegt dr. Sofie Peeters, fysisch geneeskundige en revalidatiearts aan het Jessa Ziekenhuis. 'In die schoenen is het stuk waar de tenen normaal zitten, opgevuld.
Tijdens de operatie wordt de teen rechtgezet. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de bovenkant van de teen en verwijdert een stukje bot. Daardoor wordt de teen iets korter en rechter. Soms is het ook nodig om de pees die over te teen loopt, wat te verlengen omdat deze te strak staat.
Tenenlopen kan een gewoonte zijn geworden van een kind (habituele tenenloper). Zij vinden het lopen op de tenen prettig. Vooral kinderen met autisme of AD(H)D hebben de neiging om langer op de tenen te blijven lopen. Echter, ook kinderen zonder deze aandoeningen kunnen het prettig vinden om op hun tenen te lopen.
Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken. Houdt uw teennagels schoon en knip deze regelmatig. Teennagels dienen recht afgeknipt te worden om ingroeien van de nagels te voorkomen. Knip de nagels ook niet te kort hierdoor kunnen ook ingroeiende teennagels ontstaan.
Je houdt je voeten sterk en gezond door ze op natuurlijke wijze te gebruiken. Denk aan het lopen op blote voeten en minimalistische schoenen. Ook voetmassage, het dragen van teenspreiders en de Short-Foot Exercise houden je voeten in goede conditie.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.