De rode kabel dien je aan te sluiten op de (+) pool van de accu. Daarna sluit je de zwarte kabel aan op de (-) pool van de accu. Schakel nu de jumpstarter in en de accu van je auto wordt weer opgeladen. Uiteindelijk kun je de auto weer starten.
Hoe vaak moet je een jumpstarter opladen? Als je de jumpstarter niet gebruikt, raden we je aan om het apparaat elke 3 maanden op te laden. Hierdoor verleng je de levensduur van de jumpstarter en voorkom je dat de starthulp niet kan gebruiken wanneer je pech hebt.
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een jumpstarter gaat aanschaffen. Namelijk het voltage, het type accu en het vermogen van de jumpstarter. De eigenschappen van de jumpstarter moeten namelijk aansluiten op de eigenschappen van de accu die je wilt starten.
Een jumpstarter beschikt over een kleine krachtige accu die op één moment veel stroom kan afgeven om een accu op te starten. Hierdoor krijgt jouw auto-, vrachtwagen-, motor of bootaccu een schok waardoor deze accu weer tot leven komt.
Een volledig lege accu kan het best weer tot leven gewekt worden door 'm heel langzaam te laden met een druppellader. Dan is de kans het grootst dat de accu inwendig het weet te overleven. U zou desnoods de gedemonteerde accu door uw garage 'n dag en nacht langzaam kunnen laten laden.
Als de accu compleet leeg is, bijvoorbeeld als je je lichten aan hebt gelaten of als je auto erg lang stil heeft gestaan, start de auto niet meer en kan hij dus ook niet opladen tijden het rijden. Gelukkig kan je een accu opladen op verschillende manieren.
Welke motor jumpstarter heb ik nodig? Motoren hebben vaak een vermogen tussen de 50 en 100PK. Hierdoor kan je een motor accu opstarten met een relatief kleine startbooster. Een jumpstarter tussen de 150-300 Ampère (A) aan startvermogen voldoet dan.
Ja, dit mag gewoon. Tijdens het starten kan de adapter wel even uitschakelen; dan duurt het meestal tien seconden voordat de adapter weer is gereset.
Het komt wel eens voor dat een onbelaste accu 12 volt aangeeft, voldoende om de auto te starten. Maar bij belaste meting blijkt deze maar 2 volt te leveren.
Start de motor van het werkende en het defecte voertuig
Zet nu eerst de motor van het werkende voertuig aan, en laat deze circa twee minuten lopen voordat u probeert om de motor van het defecte voertuig te starten. Slaat de motor van het (tot voorheen) defecte voertuig aan? Dan is het jumpstarten geslaagd.
Net zoals bij een auto kun je ook voor je motoraccu startkabels gebruiken. Een andere motor (of auto) kan je lege accu zo helpen starten. Je dynamo doet vervolgens de rest en laadt de accu verder op, als hij tenminste nog goed werkt. Sommige motoren kun je ook aanduwen als je geen startkabels hebt.
Globaal kan men de laadtijd berekenen (bij een geheel ontladen accu)door de accucapaciteit te delen door de laadstroom en daar 4 uur bij te tellen. Deze 4 uur is de zogenaamde nalaadfase. Bijvoorbeeld een geheel ontladen accu van 150Ah wordt met een lader van 25 Amp. geladen: 150/25= 6 + 4 = 10 uur.
Accu leeg: auto aanduwen
De auto aanduwen is alleen mogelijk als de accu niet volledig leeg is. De accu is niet volledig leeg als uw dashboardlampjes nog branden. Een auto aanduwen kunt u niet alleen. Het is daarom verstandig om altijd met meerdere mensen de auto aan te duwen als uw accu leeg is.
Met een starthulp stroom van 350 A heeft u ruim voldoende. Kijk óók naar de instructie van de Wegenwacht om beschadiging van de auto elektronica in de auto te voorkomen.
Staat iemand anders met een lege accu en wil je met jouw elektrische auto starthulp verlenen? Goed bedoeld maar helaas is dit niet aan te raden. Een EV als hulpvoertuig inzetten kan de elektronica in gevaar brengen. Dit kan nare schade tot gevolg hebben.
Staat de auto langer dan drie weken stil, dan zou de accu wat uitgeput kunnen raken. ,,Een auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat. Dan kunnen er accuproblemen ontstaan.
De dynamo moet zijn laadstroom kwijt. Dat kan normaal gesproken aan de accu. Gebruik je geen accu, dan kan de spanning te hoog oplopen, met het gevolg dat je een hoop elektrische onderdelen moet vervangen. Koop gewoon een nieuwe accu.
Het gebruik van een dergelijk apparaat is nodig als u niet zoveel met je auto rijdt. Het gebruik van een acculader zorgt ervoor dat in noodgevallen de auto probleemloos start. Een druppeloplader vult de batterij aan, zelfs wanneer deze gedurende lange tijd niet wordt gebruikt.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Het starten van een voertuig kost relatief veel energie en de accu heeft dan een langere periode nodig om bijgeladen te worden. Gebruikt u de accu niet dan loopt deze langzaam leeg en neemt dus af in capaciteit. Elke accu verliest na verloop van tijd zijn lading, afhankelijk van het type accu gaat dit snel of langzaam.