Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Gamers zitten vaak lang achter elkaar op dezelfde plek. Dit kan zorgen voor pijn aan spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld aan schouders, nek en rug. Dat kun je lezen in dit onderzoek over gamen, beweging en lichamelijke klachten en in dit artikel over computergebruik, nekpijn en hoofdpijn.
Vraag wat het spel inhoudt en verbied het niet meteen. Vraag bijvoorbeeld ook aan je kind welke nadelen hij of zij zelf ervaart van het gamen. Leg aan de hand hiervan uit dat jullie samen afspraken maken. Kinderen kunnen zich beter aan afspraken houden als ze erover meegedacht hebben.
Gamen onder scholieren
Driekwart van de scholieren van 12 t/m 16 jaar gamet wel eens (75%). Ruim een kwart (27%) doet dit bijna dagelijks. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019. In 2021 gamet 13% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs intensief.
Uit recent onderzoek bleek dat het brein van gamers minder goed werkt dan dat van mensen die nooit videospelletjes spelen. Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies.
De hoge concentratie blauw licht in beeldschermen dwingt de cellen op het netvlies om harder te werken, waardoor deze cellen sneller afsterven. Te veel en te lang gamen kan de achteruitgang van je ogen versnellen. Dit is een latent effect van blauw licht, wat inhoudt dat je het pas merkt wanneer het te laat is.
Tijdens het gamen maakt je brein veel stofjes aan, waaronder deze drie: adrenaline, endorfine en dopamine. Endorfine en dopamine horen bij het beloningssysteem in de hersenen. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking. Te veel gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft. Het spelen van korte puzzelgames (zoals Angry Birds en Bejeweled) kan de stemming al verbeteren. Ook kan het zorgen voor ontspanning, het verminderen van stress 10. en het ervaren van flow.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.
De positieve effecten van games
Probleemoplossend denken, je reactievermogen, je ruimtelijk en strategisch inzicht en zelfs je sociale vaardigheden: games kunnen je helpen om specifieke vaardigheden te verfijnen. Sommige games zijn echt een creatieve uitlaatklep.
Hoewel gamen vaak als een luie activiteit wordt gezien valt dat namelijk hartstikke mee. Mannen zouden zo'n 210 calorieën per uur verbranden en vrouwen zelfs 236 calorieën per uur. Dat staat gelijk aan een Marsreep.
Hoelang mag je gamen per dag? Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
Er zijn meer mensen die hoofdpijn krijgen van bepaalde games. De reden zou kunnen zijn dat de hersenen niet snappen dat het lichaam niet mee beweegt, terwijl de hersenen wel signalen krijgen dat er bewogen wordt. Sommige mensen hebben daar last van en anderen niet.
Het beste antwoord
Er is al meerdere malen wetenschappelijk aangetoond, dat in het donker computeren niet slecht is voor het zicht. Wel is het vermoeiend voor de ogen. Maar dat is gewichtheffen ook. En daar breekt ook je arm niet van af.
bij problemen of conflicten wegvluchten in het spel. zichzelf steeds minder goed verzorgen. overdag slaperig zijn of klagen over vermoeidheid. zelfs als men niet aan het gamen is er in gedachten toch steeds mee bezig zijn.
Volgens een studie van DFC Intelligence zijn er wereldwijd bijna 3,1 miljard mensen die wel eens gamen.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
China. Een andere Aziatische 'krachtpatser' binnen esports is China. In tegenstelling tot Zuid-Korea is China een land dat pas recentelijker groot is geworden binnen esports. Toch moet je het land absoluut niet onderschatten: China is vandaag de dag verreweg het grootste gaming- & esportsland ter wereld.
"In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Daar kunnen kinderen veel van leren, bijvoorbeeld hoe je met anderen moet communiceren. Ook leren ze samenwerken en hoe ze moeten omgaan met winnen en verliezen. Gamen is een positieve stimulans om dit soort vaardigheden te leren", legt Enthoven uit.
Vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen, maakt zich zorgen over het verslavende karakter van de razend populaire game. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. "Het verslavende spel zorgt voor een boel strijd in gezinnen." De gratis game Fortnite is een rage op basis- en middelbare scholen.