Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn.
Je krijgt een verhoogde hartslag en bloeddruk, adrenaline komt vrij waardoor je spieren meer brandstof hebben, je gaat sneller ademhalen en andere functies die op dat moment minder belangrijk zijn zoals je spijsvertering gaan op stand-by modus.
Volgens de studie van Pert zijn er dus een aantal plekken waar je lichamelijke klachten door stress of negatieve emoties ervaart; rondom je ogen, kaken, nek, rug, schouders, wenkbrauwen, maar ook heupen.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Over conversiestoornis
Er kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan, zoals spierzwaktes en moeite met praten. Zo kan een van de ledematen door stress 'uitvallen' of verlamd raken, zoals een been of arm. Je hebt hier dan geen gevoel meer in of kan deze niet meer gebruiken.
We spreken van chronische stress wanneer er voor een langere tijd sprake is van een gevoel van druk of spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat het lichaam continu klaar is om te vechten of vluchten. Wanneer er nooit een vecht- of vluchtreactie volgt, raakt het lichaam uit balans.
De oorzaak kan energiegebrek zijn; dan helpt het om meer slaap, lichaamsbeweging en ontspanning te krijgen, en andere prioriteiten te stellen. Kom je wel toe aan wat voor je belangrijk is in het leven? Het is ook mogelijk dat stress je uitput en ontmoedigt.
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.
Innerlijke onrust in je hoofd
Je hebt veel aan je hoofd en je blijft maar piekeren. Je kunt niet meer helder denken en het lukt je niet meer goed je ergens op te concentreren. Deze rusteloosheid maakt je moe en kan ook nog eens leiden tot slaapproblemen. Het is bijna onmogelijk voor je om tot rust te komen.
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
Je bent onzeker geworden en je hebt voortdurend bevestiging van anderen nodig. Je hebt soms het onwerkelijke gevoel dat je in een toneelstuk speelt. Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
“Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans.”