Één ding is zeker: ADHD kan leiden tot aanzienlijke belemmeringen en problemen in het dagelijks leven, op het werk en ook in het privéleven van volwassenen. Concentratieproblemen, relatieproblemen, organisatorische problemen – het zijn allemaal factoren die het dagelijks leven van mensen met ADHD belemmeren.
Kinderen met ADHD kunnen beperkingen in het sociaal functioneren ervaren. Ook bij volwassenen kunnen binnen het gezinsleven problemen ontstaan die zich uiten in conflicten, echtscheidingen en partnergeweld. Mensen met ADHD komen vaker in aanraking met justitie dan mensen zonder ADHD.
Ernstige gevolgen
30-60% vaker ongelukken (overal, en in het verkeer) 2x zo hoge sterfte door ongelukken. Verhoogd voorkomen van andere psychiatrische stoornissen: depressie, angststoornissen, antisociaal en oppositioneel gedrag, slaapproblemen, eetstoornissen. Verhoogd alcohol en drugsmisbruik, vaker roken.
Problemen waar volwassenen met ADHD tegenaan lopen voordat ze de diagnose ADHD krijgen zijn bijvoorbeeld woedeaanvallen, chaotisch zijn, mislukken op school of op het werk, wisselende stemmingen, verslaving, relatieproblemen, faalangst of depressie.
Doe een dutje, luister muziek, mediteer of doe iets anders dat rust geeft en ontspant. Maak daarnaast iedere week wat tijd vrij om gewoon even niets te doen en alles te laten vallen, of kies een activiteit waar je jezelf af en toe helemaal in kunt verliezen.
Hieruit is gebleken dat een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en een ongezond voedingspatroon symptomen verergert. Ook is er aanzienlijk bewijs gevonden tussen de kans op ADHD en de inname van suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.
Bedenk dat iemand met ADHD niet expres erg druk of impulsief is. Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken.
niet stil kunnen zitten, steeds met handen of voeten bewegen; een gevoel van continue innerlijke rusteloosheid; niet kunnen stoppen met praten, niet te stuiten zijn of doordraven; moeite hebben met ontspannen.
In het bekende psychiatrische handboek de DSM-5 wordt ADD het 'overwegend onoplettende beeld' van ADHD genoemd. “ADD wordt ook wel met een knipoog Alle Dagen Dromerig genoemd”, zegt Ehrlich. “Iemand met ADD kan moeilijk de aandacht erbij houden als iets ze niet heel erg interesseert. Ze kunnen dromerig of afwezig zijn.
vindt het lastig aanwijzingen op te volgen en het lukt vaak niet om (school)werk of taken af te maken. vindt het lastig om dingen te organiseren, zoals het afmaken van een reeks taken of het opruimen van spullen en heeft moeite met planning. is niet graag bezig met dingen die een lange geestelijke inspanning vragen.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Aandachtsproblemen: korte spanningsboog hebben, snel afgeleid en verveeld zijn uitstelgedrag vertonen, geregeld van de ene naar de andere activiteit overschakelen zonder iets echt af te maken, moeite om hoofd- van bijzaken te onderscheiden, zich verliezen in details, slecht kunnen plannen en organiseren, slecht ...
moeite om uw aandacht ergens bij te houden. erg druk zijn (hyperactief) dingen doen zonder na te denken (impulsief) problemen in uw leven, bijvoorbeeld thuis, op het werk en met andere mensen.
Ook gaat ADHD soms samen met opstandig en zelfs antisociaal gedrag, zoals stelen, liegen en grovere criminaliteit. Financiën zijn vaker een probleem, evenals functioneren op school, studie en werk.
Heb je ADHD? Dan is de kans groot dat je niet van routinematige taken houdt. Jouw dag mag gevarieerd zijn, liefst steeds weer een beetje anders. En toch is er ook nood aan structuur, want zonder duidelijke afspraken en heldere gesprekken gaat het werk – voor jouw gevoel – alle kanten op.
Het is vooralsnog niet duidelijk waardoor ADHD precies ontstaat. Er wordt vanuit gegaan dat bij ADHD niet één specifieke oorzaak aan te wijzen is. Maar dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren, waarbij erfelijkheid een belangrijke rol speelt.
Mensen met ADD hebben vaak last van veel prikkels die hard binnenkomen. Het verwerken van al die indrukken vraagt veel energie. Een gezond slaappatroon helpt je omgaan met ADD. Zorg er voor dat je elke dag op een vast tijdstip gaat slapen en dat je minimaal 8 uur per nacht slaapt.
Als er sprake is van de stoornis ADHD, moet de impact op het participeren in het maatschappelijk leven aangetoond worden volgens de basisdefinitie van een handicap (langdurige en belangrijke beperking van de kansen tot sociale integratie). Die impact kan zeer wisselend zijn.
Omdat ADHD niet is te genezen, is het belangrijk om er mee om te leren gaan en er zo min mogelijk last van te hebben. Met psycho-educatie krijgen mensen inzicht in de achterliggende stoornis, leren ze hun eigen beperkingen te aanvaarden, hun gedrag aan te passen en een haalbaar toekomstperspectief te maken.
Maar soms zie je in gezinnen waar meerdere personen ADHD hebben nog steeds een vader of moeder die erg onrustig blijft. Datzelfde geldt voor impulsiviteit. Het snel in de rede vallen van iemand, domme dingen doen, het verbetert vaak wel. Zowel hyperactiviteit en impulsiviteit zijn rijpingszaken.
Bij emotionele overprikkeling heb je moeite om je emoties te reguleren. Emoties komen harder binnen en je wordt sneller emotioneel, bijvoorbeeld als je moe bent of bij het inleven of meeleven met een ander. Cognitieve overprikkeling houdt in dat alles wat met denken en leren te maken heeft, overprikkeld is.
Houd oogcontact. Dit helpt dat de ander niet afdwaalt. Het kan helpen om 's avonds, voor het slapen gaan, de belangrijkste zaken die op dat moment door het hoofd van degene met ADHD schieten op te schrijven. Dat geeft rust en doordoor ook een betere nachtrust.
Kenmerken van ADHD
Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd: Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen. Concentratieproblemen: snel afgeleid, vaak dingen kwijt, veel dagdromen, moeite met het afmaken van taken, snel dingen vergeten, moeilijk kunnen luisteren.
Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline.