Parfum wordt vaak gebruikt in deodorant. Het geeft de deodorant een lekkere geur en verbergt je lichaamsgeur. Deodorant met parfum is veilig te gebruiken. Als je een parfumallergie hebt kun je beter een deodorant zonder parfum gebruiken.
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
Anti-transpirant deodorant bevat alcohol en parfum. De alcohol doodt de bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken. De parfum maskeert de naar zweet stinkende lichaamsgeur. Een anti-transpirant is een goede keuze als je wat tegen vieze geur wilt doen en niet tegen het zweten (vocht) op zich.
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
Nieuw onderzoek toont aan dat gebruik van deodorant of anti-transpirant de microbiële samenleving in je oksel sterk beïnvloedt. Niet alleen de hoeveelheid bacteriën in je oksel wordt door deodorant of anti-transpirant beïnvloed. Ook de types bacteriën die in je oksel huizen, veranderen als je er lustig op los spuit.
– Gebruik een antiperspirant dagelijks en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant gaat pas na een aantal dagen echt goed werken, dan raken namelijk de zweetklieren pas goed verstopt. Stop je met aanbrengen, dan verdwijnt de werking ook geleidelijk weer.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté. Meer experimentele plekken, maar minstens zo doeltreffend: je huid om en in de navel, de binnenkant van je ellebogen en of de knieholtes.
Maar ze heeft nog een tip: achter je oren zou 't ook goed werken. En ook je enkels zijn volgens de expert aan te raden: hierdoor verspreid je urenlang een heerlijke geur. Zolang het maar plekken op je lijf zijn waar veel lichaamswarmte is.
Spray is minder effectief
Qua mildheid maakt het dus niet uit of je een deoroller of deospray gebruikt. Toch raad ik je aan om een goede roller of tube te gebruiken in plaats van een spray. Een van de redenen: de effectiviteit. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11,4% van een spray de huid bereikt.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Okselpads plakt u in de binnenkant van de oksel van een kledingstuk. De pads zijn vochtabsorberend, wat zichtbare zweetplekken zou moeten voorkomen. Om de oksels zo droog mogelijk te houden, is het uitproberen van talkpoeder een optie. In dat geval gebruikt u de talkpoeder voordat u deodorant / anti-transpirant opdoet.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Een natuurlijke deodorant bevat geen chemische toevoegingen en is aluminiumvrij. Er zitten natuurlijke antibacteriële stoffen in die ervoor zorgen dat de zweetgeur gemaskeerd wordt en dat bacteriën gedood worden. Zweet krijgt namelijk pas geur zodra dit in aanraking komt met bacteriën op het huidoppervlak.
Met een natuurlijke deodorant zonder aluminium chloorhydraat en parabenen blokkeer je niet de oksels, maar schakel je juist de bacterie uit die zorgt voor een vervelende lichaamsgeur. Dit houdt de normale flora onder de oksels in topconditie én is het absoluut niet schadelijk of verstoppend.
Reinig de oksels dagelijks
Hierdoor is dit deel van de huid gevoelig voor meer vocht door gebrek aan luchtstroom. Tegelijkertijd kan het vaak bepaalde bacteriën en schimmelgistorganismen herbergen.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Wanneer je huid nog vochtig is, wordt de deo niet goed opgenomen. Bovendien zijn de poriën van je huid nog geopend en kan je deodorant gaan prikken.
Met een natuurlijke deodorant is die kans minder groot, aangezien ze vaak geen parabenen, conserveermiddelen, alcohol of aluminium bevatten. Voor de geur worden wel vaak bloemenextracten toegevoegd, waar mensen met een zeer gevoelige huid of allergie op kunnen reageren.
Deo aanbrengen vlak na het scheren
Ja, het prikt niet voor niets. Wees voorzichtig als je direct na het scheren al deo op doet, vooral met sprays die alcohol bevatten. Dat kan voor geïrriteerde oksels en andere problemen zorgen, volgens Dr. Alisha Plotner, universitair dermatoloog.