1 ei: 200 liter water. 1 kopje koffie: 130 liter water.
* Brood: 1.608 liter waterDe water-voetafdruk van brood is hoofdzakelijk te wijten aan het graan, dat een consumptie van 1.827 liter per kilogram vertegenwoordigt.
Een koe drinkt maar liefst 80 liter water per dag.
Bij groentesoep gebruik je bijvoorbeeld op 1 kilogram groenten 2,5 liter water. Heb je dus maar 500 gram groenten, dan heb je ook maar 1,25 liter water nodig.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
De watervoetafdruk van een paar leren schoenen is gemiddeld 3000 liter. Sommige leerlooierijen gebruiken per dag wel 400.000 liter water.
De productie van een kilo rundvlees kost al snel 15.000 liter water. De productie van vlees (en alle andere dierlijke eiwitten) kost heel veel water, maar het Nederlandse boerenbedrijf doen het naar verhouding goed. De Nederlandse productie behoort tot de meest duurzame ter wereld.
Kool: 237 liter water per kilogram. Tomaat: 214 liter water per kilogram, of 50 liter per tomaat (250 gram).
Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
De olifant is het allergrootste landdier op aarde en al heeft hij met zijn logge lichaam een vrij beperkt oppervlak, toch verliest hij grote hoeveelheden vocht door verdamping, onder meer omdat hij vaak in warme en droge gebieden leeft. Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken.
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Het verbruik van het water is natuurlijk ook afhankelijk van het type woning waar je in woont.
700 liter water per liter melk
Om een liter melk te produceren, heb je 1022 liter water nodig. Dat is een gemiddelde voor de hele wereld, het waterverbruik varieert in de praktijk.
Tijdens de productie van een gemiddelde reep chocolade (225 gram) is er ongeveer vierduizend liter water gebruikt. U moet hierbij denken aan het hemelwater dat nodig is om de cacaobonen te laten groeien.
Dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren en zuivel nemen het grootste van het watergebruik van een gemiddelde Nederlands dieet voor hun rekening. Onder plantaardige producten zijn er een aantal uitschieters zoals rijst, avocado en chocolade.
Een kopje koffie bestaat uit ongeveer 2 deciliter water. Maar om de koffie te maken is wel 140 liter water nodig! En dat geldt voor heel veel producten. Zelfs voor producten waar helemaal geen water in zit, zoals een katoenen T-shirt, is water gebruikt.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Vlees kost veel energie
Een van de redenen dat vlees veel milieubelasting oplevert, is dat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig.
Nee, het is zelfs nog meer: het percentage water in komkommers ligt volgens het Voedingscentrum rond de 97 procent. Van elke honderd gram komkommer is dus maar drie gram géén water. De nattigheid is verdeeld over cellen en wordt door de celwanden binnenboord gehouden, waardoor die waterbom toch stevig aanvoelt.
De vruchten bestaan voor 95 % uit water. Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad.
'Een oude beuk heeft per dag 1.000 liter water nodig' Met hete dagen in het vooruitzicht, komt er voorlopig geen einde aan de droogte. En als er al regen valt, heeft dat maar een beperkt effect. Zo concludeerde Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.
Voor een kilo peulvruchten is 4000 liter water nodig. Een kilo sojabonen verbruikt 'slechts' 2100 liter. Per gram eiwit heeft vlees een 1,5 tot 6 keer grotere watervoetafdruk dan peulvruchten.
Zeugen drinken nog meer. Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Voor de productie van rundvlees wordt in hoofdzaak regenwater gebruikt. Het gaat dan om regenwater dat op de weilanden valt en waar het gras van groeit, en om regenwater dat op de akkers valt, waar andere diervoedergewassen van groeien. Op regenwater valt natuurlij k helemaal niet te be- sparen met minder vle es eten.