Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Stap 1. Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk. Stap 2. Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen. Hier kun je apps in toevoegen waarvan je geen updates of meldingen wilt ontvangen.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Duik de Instellingen-app in en ga naar 'Batterij'. Scrol naar beneden en kijk welke apps de meeste energie verbruiken. Om grootverbruikers aan banden te leggen, tik je op de app en pas je eventueel wat instellingen aan.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
'Ander datagebruik dan van providers'
Pak je smartphone er nogmaals bij en open de instellingen. Kies 'Netwerk en internet' en tik op 'Internet'. Scrol naar beneden en kies 'Ander datagebruik dan van providers'. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.
Als plotseling al je apps veel internet verbruiken dan kan dit komen door je internetinstellingen. Als je updates aan hebt staan via het mobiele netwerk, dan kan je bundel heel snel opraken. Schakel om deze reden de automatische updates uit via het mobiele netwerk, zodat dit alleen via wifi mogelijk is.
Ga naar 'Instellingen > Mobiel netwerk'. Om te weten wat het mobiele dataverbruik van een app is, veeg naar beneden om de betreffende app te vinden. Als je niet wil dat een bepaalde app gebruik maakt van je mobiele gegevens, blokkeer dan de toegang tot het mobiele internet voor die app.
Daarbij valt logischerwijs op dat vooral TikTok en Instagram – door de vele video's (en foto's) – het hoogste verbruik hebben. Bij TikTok gaat dat gemiddeld om 840 MB per uur terwijl Instagram uitkomt op 720 MB per uur. Het laagste verbruik blijkt te komen van Facebook met amper 100 MB per uur.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
In dit menu kunt u ook bekijken welke apps gesluimerd zijn en eventueel zelf apps aan dit rijtje toevoegen. Eerst kijken we naar de normale sluimerende apps: Tik op Sluimerende apps. Onder 'Automatisch toegevoegd' staan apps die al een periode niet gebruikt zijn en daarom door Android in de sluimerstand zijn gezet.
Een Android-toestel kan geïnfecteerd raken met verschillende soorten malware, zoals spyware, ransomware, adware en rootkits. Deze malware kan op je apparaat terechtkomen via verdachte linkjes in SMS- en chatberichten, via kwaadaardige apps, kwetsbaarheden in de software van Android of via Bluetooth.
Via de Google Play store zie je welke apps je in het verleden hebt geïnstalleerd. Dit kun je ook controleren als je een nieuw Android toestel in gebruik neemt of na een reset van je toestel, aangezien deze zijn gekoppeld aan je Google account.