Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Als dit weefsel ontstoken is, schrijft de tandarts een wortelkanaalbehandeling voor. We maken een vervolgafspraak met je om de volledig pijnloze behandeling uit te voeren.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling.
Over het algemeen is het herstel van een wortelkanaalbehandeling versus extractie minder oncomfortabel. Maar het kan zijn dat u de dagen na de behandeling toch zachte voeding wilt eten om de druk op de behandelde tand of kies te minimaliseren.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Je kunt met de endodontoloog overleggen of verdoving noodzakelijk is. Bij de herbehandeling is er vaak geen verdoving nodig, omdat er geen gevoel meer in de zenuw van de tand of kies zit. Kiespijn ontstaat meestal als gevolg van cariës (een gaatje).
Hoelang duurt de behandeling? Wat de behandelduur is, is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies dat we moeten behandelen. Een wortelkanaalbehandeling kan daarom tussen de 30 minuten en 3 uur duren. Soms is een herbehandeling van het wortelkanaal noodzakelijk.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Pijn na de kanaalbehandeling
Bij 85% was er geen sprake van napijn. Bij de patiënten die wel napijn hadden, had 10% lichte napijn, 3% gemiddelde napijn en 2% ernstige napijn.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
De behandeling wordt in principe onder verdoving uitgevoerd en kan vaak pijnloos uitgevoerd worden. Slechts in enkele gevallen bij een acute ontsteking of abces (dikke wang) is het niet mogelijk om volledig pijnloos te werken.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.
Wanneer het weefsel daar ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven. De wortelkanaalbehandeling wordt vaak ten onrechte afgeschilderd als een vreselijk pijnlijke behandeling.
Een dode tand wordt donkerder. Dat kan donkerder geel zijn, maar ook blauwachtig grijs of zwart. Een dode tand kan ook gepaard gaan met een stevige kiespijn, afhankelijk van de infectie of het abces in het wortelkanaal. De kiespijn wordt veroorzaakt door druk in de tand of kies.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin. Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking. De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te behandelen met een pijnstiller waardoor de patiënt na enkele dagen geduld geen last meer zal ondervinden van de behandeling.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.