Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
“Inbrekers zetten soms tekens op de gevel van het huis om aan te geven dat er ouderen wonen, mensen een hond hebben of een paar dagen weg zijn. Haal deze tekens niet meteen weg, maar geef het door aan de politie en vraag aan mensen in je straat of er iets op hun gevel staat. Let ook op tandenstokers in sloten.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Alarmsysteem met meldkamer en alarmopvolging
Mocht het toch zo zijn dat een inbreker bij u probeert in te breken, dan kunt u er maar beter zo snel mogelijk bij zijn. Door het plaatsen van een goed alarmsysteem kunt u niet alleen inbrekers afschrikken, maar er ook voor zorgen dat er direct actie ondernomen wordt.
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten. Daarna is het risico om op heterdaad betrapt te worden veel groter.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'.
1. Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires. Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken.
Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien. Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).
De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Ze sluipen via open ramen, deuren of bovenlichten (de kleine raampjes boven een deur of raam) naar binnen. Zonder dat daar gereedschap of een tijdsinvestering aan te pas komt.
Je bent mogelijk strafbaar
Daarbij: als je de inbreker verwond, dan ben je mogelijk strafbaar. "Er kan geoordeeld worden dat er overmatig veel geweld is gebruikt. Je bent natuurlijk boos, dus die kans zit erin. Dus dan krijg je nog meer ellende."
Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd. Er zijn wel grote regionale verschillen.
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht.
Een woninginbraak kan veel stress veroorzaken. Iemand kwam zonder toestemming in je woning. Misschien was je thuis toen het gebeurde of heb je de inbreker zelfs gezien. Hierdoor kun je je onveilig voelen in je eigen huis.
Met een sleutel in je slot, ben je kwetsbaarder voor inbraken. ' Is er van buitenaf zicht op een sleutelbos in jouw deur? Dan hoeft een inbreker bijvoorbeeld het glas maar in te tikken om zichzelf gemakkelijk binnen te laten.
' Mits het geweld proportioneel is, mag je dus geweld gebruiken om jezelf te verdedigen. Proportioneel betekent dat er niet meer of ernstiger geweld gebruikt mag worden dan noodzakelijk is om de inbreker tegen te houden. Noodzakelijk houdt in dat je geen andere keus hebt dan geweld te gebruiken.
Ja, wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal kunt u 112 bellen. De centralist van de 112-alarmcentrale verbindt u door met de politie van de gevraagde regio. Verdacht gedrag kunt u dus melden via 112, als er sprake is van spoed.
Is de situatie levensbedreigend, bel dan onmiddellijk 112. Overlast melden die nu aan de gang is? Geef het door aan virtuele agent Wout via de knop rechts onderop de pagina, of bel met 0900-8844.
Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112.
Juwelen blijven het meest gestolen bezit. Deze trend neemt toe. Tussen 2009 en 2015 is hun aanwezigheid in de buit van inbrekers gestegen van 37% tot 54%. Laat ze dus niet liggen en houd ze uit het zicht.