De wespen steken een spin en slepen de verlamde spin naar hun nest. Soms worden de spinnenpoten afgebeten om het verplaatsen makkelijker te maken. In het nest legt de wesp een eitje bij de verlamde spin.
Tot slot vinden we het nog belangrijk om te noemen dat de naam 'wespspin' alles te maken heeft met het gestreepte uiterlijk, en dat deze spin niet kan steken en een eventuele beet ongevaarlijk is voor mensen.
Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp. En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen. Papierwespen vallen bijvoorbeeld de larven van kleinere bladwespen en zaagwespen aan.
Sluipwespen. Een wesp valt spinnen aan die net zo groot of groter zijn. Eerst steekt hij de spin om hem te verlammen. Dan sleept hij zijn slachtoffer naar een hol.
De wespenspin is te herkennen aan het geel-wit gestreepte achterlijf wat lijkt op de tijger en de wesp. Het vrouwtje kan 15 mm lang worden en is daarmee drie keer zo groot als het mannetje (5 mm).
Met haar kleuren zegt de spin dat ze gevaarlijk is en dat je haar maar beter met rust kunt laten. Dat is echter allemaal maar bluf. De wespspin is immers helemaal niet gevaarlijk voor vogels, noch voor eender welk zoogdier, zoals de mens.
Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
De wespspin richt zich vooral op springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers, die tussen de grassen leven.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
In plaats van wespen te doden, hou je ze dus beter gewoon op afstand. Daarbij is een simpel middeltje heel efficiënt: water. Hoewel wespen erg vervelend kunnen zijn en een steek flink wat pijn kan doen, zijn het nuttige dieren: de wesp is de natuurlijke vijand van muggen en vliegen.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De spin kan wel bijten, maar dat heeft meestal geen schadelijke gevolgen. Toch kan zo'n beet wel behoorlijk pijnlijk zijn. Bij een heftige reactie is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
Vangen of laten zitten? Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE! Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze niet van honing houden: soms stelen wespen grote hoeveelheden honing uit bijenkorven.
Waarom vliegen wespen achter je aan? Loop niet weg van wespen. Als je weg loopt, bestaat de kans dat de wesp je achtervolgt omdat je veel bewegingen maakt. De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Herkennen aan:
voorlijf (donker)bruin, met in het midden een duidelijk lichtere band. achterlijf gelig rood tot olijfgroen met duidelijk afgelijnde hartvlek. poten geel/rood, donker geringd. ♂: donkerder van kleur, sterk contrast met lichte middenband op voorlijf.
De valse wolfspin behoort echter niet tot de wolfspinnen, maar tot een andere familie: de Zoropsidae oftwel 'valse wolfspinnen'. Je kan de valse wolfspin herkennen aan de tekening op het achterlijf (een centrale zwarte vlek), de geringde poten (bleek-donker-patroon) en de grootte (15 tot 18mm, zonder poten).
Het is niet precies te zeggen hoeveel wolfspinnen voorkomen in ons land omdat ze zich goed verstoppen. Ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. In het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden.