Wat is pescotarisme? Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.
Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Een vegetariër wordt dan omschreven als 'iemand die geen dierlijke producten eet'. Die keuze heeft uiteraard grote consequenties voor het voedingspatroon: vegetariërs eten geen vlees, geen vis, geen eieren én geen zuivel.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Wat goede en gezonde voeding is, behoort tot de voedingsleer of voedingswetenschap. Dat de mens een omnivoor is en dus vlees of plantaardig voedsel kan eten, betekent niet dat deze vlees of plantaardig voedsel hoeft te eten om te overleven.
Wat is het carnivoordieet? Het carnivoordieet is in zekere zin exact het tegenovergestelde van een vegetarische levensstijl. Het dieet schrijft voor dat je niets anders eet dan vlees en (optioneel) andere dierlijke producten, zoals melk en eieren.
Vergeleken met andere Europese landen zijn er in Nederland veel mensen die zich flexitariër noemen. Dat zijn mensen die soms vlees eten, maar dit proberen te minderen en vaker kiezen voor plantaardige alternatieven.
De pollotariër
Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden. Pollotariërs kunnen er ook voor kiezen nog vis of schaaldieren toe te voegen aan hun dieet, net als eieren en zuivel. 'Het is heel erg te vergelijken met een flexitarisch dieet.
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
Veggie betekent vegetarisch en is niet altijd vegan. Vegan en plant-based worden vaak door elkaar gebruikt, hoewel plant-based niet altijd volledig vegan is.
Je eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel, honing of producten waarin dit verwerkt zit. De rasveganist kiest er soms ook voor om veganisme door te trekken in zijn of haar levensstijl, wat kan betekenen dat hij of zij geen leer of wol draagt bijvoorbeeld.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Franse kazen (als Brie, Camembert, alle stinkende en geschimmelde geiten/schapenkazen, Roquefort, Bleu d'Auvergne) zijn in het algemeen met dierlijk stremsel gemaakt. In Nederland zijn wel vegetarische Franse kazen van fabrikant Bastiaansen te koop, die het Vegetarisch Keurmerk dragen.
Een fruitariër eet alleen maar van de delen van planten die niet beschadigd of dood gaan door het 'plukken'. Dus wél: fruit, komkommers, tomaten, avocado's, noten, zaden, mais en zelfs rijst. Maar niet de wortels, stengels of bladgroenten.
Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen.
Het MIND dieet bestaat uit een combinatie van het mediterraan dieet, het Dash dieet (een dieet laag in zout) en bevat veel groenten, peulvruchten en volkoren producten. Haar conclusies zijn voorzichtig, maar het MIND dieet lijkt een positief effect te hebben op de korte termijn.
Wie ervoor kiest om naast vlees en vis ook melkproducten uit zijn of haar dieet te schrappen, maar wel nog eieren eet, is een 'ovo-vegetariër'. Van een vegetariër zonder één van de deze voorvoegsels zou je verwachten dat hij of zij helemaal geen dierlijke producten eet.
Uit onderzoek blijkt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn. Een evenwichtig veganistisch voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Wie zo gezond als mogelijk wil eten, kiest zo veel mogelijk voor onbewerkte voeding.
Kip kan zijn besmet met campylobacter en salmonella, allebei bacteriën die voor een flinke voedselvergiftiging kunnen zorgen. Ieuw! Door de kip onder de kraan af te spoelen, soms zelfs door 'm te boenen, zou je deze viezigheid eraf wassen.