Omvormers tot 19 Ampère worden op een vrije groep van 20A aangesloten. Omvormers tot 24 Ampère worden op een vrije groep van 25A aangesloten. In het geval er meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aangesloten wordt is de omvormer in staat om meer dan 20 Ampère te leveren.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
De juiste plaats van de PV-aansluiting in de groepenkast
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten.
Kabel omvormer naar de meterkast
Om kabelverliezen te beperken dient de kabel van de omvormer naar de meterkast bij voorkeur ook niet langer dan 20 meter te zijn.
1-fase of 3-fase aansluiting
Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
Aansluiten op een gecombineerde groep
Indien er een 16A groep aanwezig is mag er in de meeste gevallen tot 9A (tot 2.000 Watt) ingevoed worden op een zogenaamde gecombineerde eindgroep.
Op een 1-fase aansluiting mag je een maximaal vermogen van 5000 Watt (5 KW) aansluiten. Dit komt overeen met ongeveer 12 zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen kun je op een stopcontact aansluiten? Je kunt maar 1 kleine set zonnepanelen, bestaande uit 2 stuks van maximaal 600 Wp, per geaard stopcontact aansluiten. Als je stopcontacten hebt op meerdere groepen in de meterkast, kun je op elke groep 1 set of 2 stuks zonnepanelen aansluiten.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Het is dus afhankelijk van welk maximale vermogen jouw zonnepanelen opleveren. Hoeveel zonnepanelen op 16 ampère zekering? Als je een 16 Ampere zekering hebt dan kan je ongeveer 18 zonnepanelen kwijt. Het vermogen dat dan op zijn hoogst terug geleverd kan worden is 3600 Watt.
Het gemiddelde verbruik van een wasmachine per wasbeurt is 0,5 kWh. Op basis van het plafondtarief (Nibud), komt dit neer op € 0,20 per beurt. U kunt het verbruik van uw wasmachine per wasbeurt eenvoudig zelf berekenen. Op het energielabel staat namelijk hoeveel kWh uw wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
In principe kun je deze apparaten altijd proberen aan te zetten rond het middaguur, of als je ziet dat de zon goed schijnt. Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom.
Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en efficiënter en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten. De netbeheerder adviseert daarin op welke fase uw zonnepanelen dan aangesloten dienen te worden.
Normaliter is dit kabel van 2,5 mm², maar voor grotere installaties wordt vaak 4 mm², 6 mm² of groter gebruikt. De dikte van de kabel zorgt ervoor dat er geen verliezen optreden tussen de omvormer en de groepenkast.
Het aantal panelen van je eigen zonnestroomsysteem bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. De 3-fase omvormers zijn beschikbaar vanaf 4.000 watt (minimaal 16 zonnepanelen). Dit houdt in dat er onder de 16 panelen altijd een 1-fase omvormer wordt gebruikt.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 3500 kWh? Dit is afhankelijk van het vermogen een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een jaaropbrengst van circa 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben.
Wanneer één paneel dus 352 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 400 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/352 = 17.04 zonnepanelen. Let op, om er zeker van te zijn dat je 6000 kilowattuur opwekt, heb je dus wel 18 zonnepanelen nodig.
Heb je al zonnepanelen op je dak liggen maar wil je nog meer energie opwekken? Als je genoeg ruimte hebt op je dak, kun je zonnepanelen bijplaatsen. Je kan extra zonnepanelen plaatsen of een tweede systeem neerleggen.
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.