Elk uur dat je overwerkt, geeft je recht op één uur betaalde inhaalrust of recup (100% van je loon) dat je moet opnemen op een moment dat je normaal had moeten werken. Die inhaalrust moet je meestal binnen de 3 maanden opnemen. Het aantal overuren dat je mag opsparen om later te recupereren, is beperkt tot 143 uren.
Veel mensen zijn bang dat je over overuren meer belasting moet betalen. Dit is niet waar, omdat overuren in dezelfde belastingschijf vallen als je normale salaris. Met andere woorden: er gelden geen aparte belastingregels voor overwerken.
Voor gewerkte overuren heeft de werknemer recht op 100% van het uurloon met daar bovenop een toeslag. De percentages 125%, 150% en 200% zullen u dan ook niet onbekend zijn. Deze toeslag is vaak afhankelijk van het tijdstip en/of de dag waarop de werknemer dit overwerk heeft verricht.
Uw werkgever moet alle gewerkte overuren uitbetalen. Ook als u deze werkte zonder dat uw werkgever dit aan u vroeg. Voor deze overuren krijgt u uw normale uurloon.
Veel mensen denken dat ze daarom extra belasting betalen over overwerk. Dat is een misverstand: in de gewone reguliere loonbetaling wordt al volledig rekening gehouden met alle heffingskortingen. Bij incidentele loonbetalingen zoals overwerk of vakantiegeld betaal je dus meteen belasting.
Overuren zijn alle uren die gepresteerd worden in een week, bovenop de werkuren die in de arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd. Zijn dat er bijvoorbeeld 40, dan zijn alle uren die bovenop die 40 uren worden gewerkt overuren.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
De werkgever moet voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat hij ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag).
Conclusie. Of je ervoor kiest om overuren uit te laten betalen hangt af van het maximale jaarlijkse inkomen. Als het normale salaris minder is dan € 68.508, dan kun je overuren gerust laten uitbetalen. Je betaalt dan 37,10% belasting over zowel de normale uren als de overuren.
Bij meeruren heeft een werknemer recht op 100% van het normale uurloon en bij overuren geldt 100% + een toeslag, afhankelijk van het tijdstip van overwerken. Meestal zijn het percentages van 125% 150% of 200%. Zo worden overuren en meeruren ook verschillend belast.
· Een quotum van overuren: de overuren die recht geven op een fiscaal voordeel zijn beperkt tot 130 uren per kalenderjaar en per werknemer. Dit maximum werd tijdelijk verhoogd tot 180 uren tot 30 juni 2023. Van 1 januari tot 30 juni 2023 is er dus een voordeel voor 50 bijkomende overuren.
Tijd-voor-tijd is gunstig voor werkgevers, zeker als u te maken heeft met een wisselend werkaanbod. Het geeft u flexibiliteit bij de inzet van medewerkers die contractueel een vast aantal uren werken.
Vaak krijgt u overuren uitbetaald bij ontslag. In uw cao kan staan dat u geen geld krijgt voor overuren, maar dat u de overuren mag opnemen. Dit betekent dat u de overuren inruilt voor vrije tijd (tijd-voor-tijd). Kijk daarom in uw cao.
In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Bij een maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Meestal is dit aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de uitbetalingsdag in het weekend? Dan volgt de uitbetaling meestal de eerstvolgende maandag of de vrijdag ervoor.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Elke werknemer kan de inhaalrust van 91 overuren per kalenderjaar laten uitbetalen in plaats van deze effectief op te nemen. Dit is een keuzerecht voor de werknemer: de werkgever kan dit niet verplichten.
Je medewerker kan maximaal 120 extra vrijwillige overuren per kalenderjaar presteren. Sectoren kunnen dit aantal verhogen tot maximum 360. Het aantal uren dat als vrijwillige overuren kan gepresteerd worden is tijdelijk uitgebreid onder de noemer 'Relance-overuren'.
De netto-overuren zijn overuren waarop noch de werknemer, noch de werkgever enige bijdrage verschuldigd zijn. Wat de werkgever betaalt, steekt de werknemer dus in zijn zak. Ook hier geldt de dubbele grens van 300 overuren per werknemer voor zaken zonder GKS en 360 overuren met GKS.
Onder goedkope overuren vallen enkel de overuren gepresteerd wegens onvoorziene noodzakelijkheid en de overuren wegens buitengewone vermeerdering van het werk. De vrijwillige overuren zijn geen goedkope overuren, dus je hebt recht op overloon maar niet op inhaalrust.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Niet alleen het 'naar tijdruimte vastgestelde loon' moet worden doorbetaald, de zieke werknemer heeft ook recht op extra's, zoals bonussen, min of meer vaste overwerkvergoeding en commissie.