In één klap zijn mensen alles kwijt. Pensioen, spaargeld, alles. Hypotheek valt weg, en dus ben je het onderpand ook kwijt. Hierna komt er nieuw geld zonder schuld.
Als de euro (bijna) al zijn waarde verliest, kun je er simpelweg niks meer mee kopen. Bedrijven kunnen geen krediet meer krijgen, importeren is al helemaal onmogelijk en banken vallen om.
Om misverstanden te voorkomen: het bedrag van je schuld zelf verandert niet door inflatie. Als je een studieschuld had van bijvoorbeeld 20.000 euro, of een hypotheek van 400.000 euro, dan blijft die schuld in euro's gemeten gelijk. En je moet die schuld nog altijd terugbetalen.
Wanneer inflatie boven de 50% per maand uitkomt, spreken we van hyperinflatie. Zulke inflatiepercentages zijn zeer slecht voor de welvaart van een land. De koopkracht neemt gigantisch af en goederen en diensten uit het buitenland worden vaak onbetaalbaar.
Inflatie positief voor openstaande schulden
Inflatie wordt ook wel uitgelegd als 'het geld wordt minder waard', je kunt door de prijsstijgingen immers minder kopen voor hetzelfde aantal euro's. Ook openstaande schulden worden dus eigenlijk minder waard: het bedrag blijft gelijk terwijl de waarde van die euro's daalt.
Een oplossing om uit de hyperinflatie te komen is te zorgen voor een lager begrotingstekort. Dit kan gebeuren door belastingen te verhogen of de uitgaven te verlagen. Beide zijn weinig populaire maatregelen en vereist veel vasthoudendheid bij politici en de regering.
Inflatie kan gunstig zijn voor je hypotheek: zo hard krimpen je woonlasten in 10 jaar…. als loonstijgingen van 4,5% normaal worden. Vanwege hoge inflatie neemt de druk om lonen te verhogen ook flink toe. Een neveneffect hiervan is dat hypotheekschulden makkelijker te dragen zijn, als de rente voor lange tijd vastligt.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
Voordelen van inflatie voor bedrijven
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
De euro is de op één na populairste reservemunt ter wereld. Omdat de euro zo stabiel is, is het aantrekkelijk voor bedrijven in de hele wereld om met prijzen in euro's te werken. Europese bedrijven blijven zo gespaard van koersschommelingen en wisselkosten.
Nadelen: -Invoering Euro koste veel geld -staat kan niet veel meer investeren. -Grotere landen hebben meer te zeggen dan kleinere landen -geen politieke unie. -werkeloosheid neemt toe. -sociale voorzieningen gaan in een welvarend land achteruit.
Sinds eind 2021 wordt EUR/USD vooral gedreven door ontwikkelingen in de renteverschillen tussen de eurozone en de VS. De zwakte van EUR/USD tot oktober 2022 en de opleving daarna weerspiegelen vooral veranderingen in de verwachtingen over het monetaire beleid en de rente.
Hoe hoog is de inflatie in Nederland? De inflatie wordt afgemeten aan de jaarlijkse verandering van consumentenprijzen. Consumentengoederen en -diensten waren in de maand juni 2023 5,7 procent duurder dan een jaar eerder.
In een hoogconjunctuur zal de inflatie stijgen, en om deze af te remmen kan de ECB de rente verhogen. Bij een hogere rente is het aantrekkelijker om te sparen, waardoor mensen ervoor kunnen gaan kiezen om hun geld niet uit te geven maar in plaats daarvan op de bank te zetten.
Tegenwoordig wordt voor verschillende groepen een apart inflatiecijfer berekend, omdat niet iedereen hetzelfde pakket goederen koopt en dus ook niet in dezelfde mate last heeft van de verschillende prijsstijgingen. Iemand die geen auto heeft, heeft ook geen nadeel van de gestegen benzineprijzen bijvoorbeeld.
Samen met goud worden ook andere edelmetalen zoals zilver en platina gezien als veilige activa en dus als goede beleggingen om de inflatie tegen te gaan.
Er zijn meerdere factoren die bepalen hoe hoog jouw maximale hypotheek is: Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer je mag lenen. Daarbij gaat het ook om de aard van het inkomen. Banken hebben nog steeds het liefst inkomen uit vaste dienst, maar als zzp'er en/of ondernemer kun je natuurlijk ook prima je geld verdienen.
Edelmetalen of edelstenen
Je ziet het voorbijkomen in sprookjes, maar edelmetalen zijn een enorm goede beleggingen om de inflatie tegen te gaan en je vermogen hiertegen te beschermen. Edelmetalen zijn vrij stabiel en blijven ook vrij stabiel in waarde, ook in tijden waarin het slecht gaat met de economie.
Vraag je eerst af of je wel echt een lening nodig hebt. Misschien is sparen voor je aankoop ook een optie. Lenen kost namelijk meer geld door de rente die je moet betalen. Daarnaast is geld sparen flexibeler: je zit niet vast aan verplichte aflossingen.
Bij schulden denk je eerder aan een studieschuld, creditcardschuld of persoonlijke lening. De hypotheek valt voor de meeste mensen niet in het rijtje van standaard schulden. Terwijl het ook een lening is, die toch echt terugbetaald moet worden.
Een inflatie van 2 of 3 procent per jaar wordt als acceptabel beschouwd. Een product dat dit jaar 100 euro kost, zal dan volgend jaar 102 tot 103 euro kosten. Als de lonen gelijk met de inflatie stijgen, blijft de koopkracht gelijk. Anders stijgt of daalt de koopkracht.
Zimbabwe spant wereldwijd de kroon met een inflatie van 280 procent in september. Maar ook in Turkije en Argentinië gaat het behoorlijk hard.
In Frankrijk heeft men relatief gezien het minst last van de inflatie, daar is het getal slechts 6,5 procent.
Ondanks tegenwind groei
De Nederlandse economie groeit in 2023 en 2024 met respectievelijk 1,6% en 1,4%, ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap, de werkloosheid loopt slechts licht op tot 4,1% in 2024.