Of je nu wel of niet al sportief was, als je er de energie voor hebt is sporten tijdens je zwangerschap een echte aanrader Ons advies is om als het lukt regelmatig voldoende te bewegen. Dat kan een stuk wandelen zijn (goed voor je 10.000 stappen!), een eindje fietsen of zwemmen als dat bij jou in de buurt mogelijk is.
' 'Stel een doel zodat je – als je 'm eenmaal hebt behaald – ook trots op jezelf kunt zijn en je voldaan voelt. Dat hoeven geen 10.000 stappen te zijn natuurlijk, 5.000 is ook al heel mooi. ' 'Houd je vast aan hoe je je na het bewegen voelt, zodat je weet waar je het voor doet.
Wist je dat dertig minuten wandelen per dag al heel wat voordelen biedt, zowel op fysiek als mentaal vlak? Trek je sportschoenen alvast aan, want hier zijn tien goede redenen om te wandelen als je zwanger bent!
Omdat sporten moe maakt, houden zwangere vrouwen zich vaak in om dat greintje energie dat ze nog hebben te bewaren voor andere dingen. Maar dan hebben we goed nieuws: wandelen kan je gerust blijven doen, zonder je moe te maken!
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Sporten en bewegen verbetert je conditie als aanstaande moeder. Ook word je er sterker van en dat komt tijdens en na de bevalling goed van pas. Bovendien kun je er het risico op zwangerschapskwalen als spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging mee verkleinen.
Zoals pilates, yoga, bootcamp of fitness. Zo'n 2 à 3 keer in de week is voldoende om fit te blijven tijdens de zwangerschap en om je spieren in conditie te houden. Flink doorwandelen, fietsen of zwemmen is natuurlijk ook prima. Als de hartslag maar tijdelijk omhoog gaat terwijl je nog kunt blijven praten.”
De meeste sporten zijn nu te zwaar, maar als je ze (erg) rustig aan doet, kun je veel sporten nog wel tot aan het eind van je zwangerschap doen. Het is wel heel goed om tot de laatste dag gewoon rustig te blijven wandelen, fietsen en zwemmen: maar let wel op dat je niks forceert!
Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mag een werkneemster maximaal één keer per uur bukken, hurken, knielen of staande voetpedalen bedienen.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Vooral als je voor je zwangerschap niet veel hebt hardgelopen, is het goed dit rustig opbouwen door eerst te wandelen en korte afstanden te rennen, altijd luisterend naar je lichaam. Als je bekkenklachten hebt, kun je beter andere sporten doen, zoals naar de zwangerschapsgym gaan, pilates of yoga doen.
Het komt neer op 7,5 kilometer, ofwel anderhalf uur lopen.
Het algemeen geldend advies (ook buiten de zwangerschap) is minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief heb je een voelbaar hogere hartslag, je ademhaling gaat sneller, maar je kunt nog wel praten.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Bewegingen die min of meer rechtlijnig verlopen zijngeschikter dan bochtige sporten, maar sommige dansvormen kunnen ook nog,net als een rustig partijtje tennis, dubbeltennis, badminton, tafeltennis of padel.
Tweede helft van de zwangerschap
Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.
Ook veel (trap)lopen of lang moeten staan (bijvoorbeeld in de horeca), horen bij lichamelijk zwaar werk. Als je zwanger bent en lichamelijk zwaar werk verricht, zijn er risico's voor de zwangerschap. Met name is er meer kans dat: • je kind te vroeg geboren wordt; • je kind met een lager gewicht geboren wordt.
Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!
content. Schapen en geiten kunnen besmet zijn met Coxiella burnetii (Q-koorts), Listeria monocytogenes of Chlamydophila abortus. Deze ziekteverwekkers kunnen niet alleen bij de dieren abortus veroorzaken, maar ook bij de mens.
Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding.
Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.