Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Oorzaak van een abces
Er kan dan een met etter gevulde zwelling ontstaan, die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën of lichaamsvreemde stoffen. De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een bevindt bij langer bestaande, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Maar is het waar dat je van het uitknijpen meer puistjes krijgt en dat je anderen hiermee kan infecteren? Om maar gelijk deze fabel uit de wereld te helpen: pus uit een puist is niet besmettelijk. Je kan iemand met een puist dus gerust een zoen geven en zelf krijg je er geen nieuwe puistjes bij.
De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Hoe lang duurt een ontsteking? Een acute ontsteking is een immuunrespons die meestal slechts enkele dagen duurt en die het genezingsproces normaal gesproken ten goede komt. Het gaat vaak wel gepaard met onaangename sensaties zoals jeuk of een pijnlijk gevoel.
Een abces 'rijpt' uit zichzelf en zal op een gegeven moment vanzelf open kunnen barsten. U kunt een warm kompres op de abces doen, als u merkt dat de plek van het abces erg opgezwollen is. Dit kan de zwelling verminderen en de genezing bevorderen.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Etter bestaat uit vervloeide dode weefselcellen, levende en dode bacteriën en dode witte bloedcellen.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. - Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Als je puist eenmaal een goede dikke kop heeft, was je eerst de handen en het gezicht grondig. Dit kan met een reinigingsmiddel. Een optie is om met een beetje alcohol het gebied rondom de pukkel te ontsmetten. Daarna druk je met warmwaterkompressen zachtjes tegen de zijkant van je pukkel totdat deze 'popt'.
Bij het minste teken van infectie ontsmet u de wonde opnieuw en contacteert u de huisarts: dat wil zeggen als er meer vocht uit komt, bij toenemende pijn of roodheid, als de wonde warm aanvoelt of als er etter ontstaat. De wonde moet dan een tijd lang twee of drie keer per dag worden verzorgd en ontsmet.