Wanneer het lijkt of je baby stikt in de eigen spuug, dan is het belangrijk je baby op de buik te leggen en op de rug te kloppen. Komt dit relatief vaak voor? Dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken.
Wat moet je weten of doen bij verstikking? Het is ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk te handelen als je kleintje aan het stikken is. Laat iemand 112 bellen (of bel zelf en zet je telefoon op speaker). Geef slagen op de rug van je kind en vanaf 1 jaar ook buikstoten (de Heimlich greep).
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
Wanneer een baby verkouden is, produceert hun lichaam meer slijm om de virussen te bestrijden. Dit slijm is bedoeld om de virussen en bacteriën te vangen en uit hun lichaam te verwijderen. Helaas kan sommige slijm ook vastzitten in de keel, wat pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn voor je baby.
Dit komt omdat baby's in de eerste levensmaanden slechts door hun neus ademen. Ze kunnen niet vanzelf overschakelen op een mondademhaling, terwijl volwassenen dit probleemloos doen.
Kijk en luister goed naar uw kind De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen).
Kan niet meer praten, huilen of hoesten. Zijn lippen kunnen blauw worden. Zijn gezicht wordt rood of blauw. Raakt bewusteloos.
Het is helaas een veelvoorkomend én normaal verschijnsel bij baby's. Meestal veroorzaak het geen klachten, je baby geeft wat melk terug en lijkt daar verder geen last van te hebben. Reflux wordt vaak in verband gebracht met onrustig slapen.
Baby in gekantelde houding laten slapen. Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt.
Verslikken loopt dan dan ook vaak goed af. Mocht je kind geen geluid meer maken en niet meer kunnen hoesten, dan is er sprake van verstikking. Wanneer je zoon of dochter zich verstikt, loopt hij of zij blauw aan en kan het zijn dat je kindje uiteindelijk zijn of haar bewustzijn verliest.
Start met reanimeren. De Noodcentrale 112 blijft aan de lijn en geeft je duidelijke instructies, stap voor stap. De Noodcentrale 112 alarmeer je sowieso bij een ernstige verslikking. Ook als de ademhaling terug normaal is, komen ze langs om je kindje te controleren.
Je baby kan niet alleen stikken in eten, maar ook in voorwerpen. Let er dus goed op dat je baby niet in de mogelijkheid is om deze voorwerpen in zijn mond te stoppen.
Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien. Het is dus heel gevaarlijk als je baby met het gezichtje naar beneden in het matras komt te liggen, omdat deze dan geen adem meer kan halen.
Mijn baby verslikt zich regelmatig tijdens een voeding wat kan ik hier tegen doen? Wellicht gaat de melkstroom te snel voor de baby. Een fles + speen met een langzamere stroom kan helpen.
In ieder geval mag de baby pas op de zij of buik liggen als het zelfstandig terug kan draaien. Zodra dit gebeurt is het verstandig om dit zo lang als mogelijk te voorkomen. Draait jouw kindje automatisch op de zij of buik, dan kun je dit tijdens de slaap corrigeren.
Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Je baby spuugt vaak zo krachtig dat de melk met een straal uit het mondje komt. Dit heet ook wel projectielbraken. Je baby groeit niet goed, of komt juist heel erg veel aan.
De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Inbakeren bij reflux, mag dat? Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby's die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel.
Problemen bij reflux
Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken. Het loopt paars aan en heeft problemen met ademen.
Vooral vlees en gevogelte
In 18 procent van de gevallen was vis(graat) de oorzaak. Verslikking en verstikking kwam voor in alle leeftijdsgroepen, maar het vaakst bij kinderen onder de 4. Zij vormden 11 procent van de gevallen.
Wiegendood is de angst van iedere ouder. Over de oorzaak ervan is nog veel onbekend. Nieuw onderzoek heeft echter iets meer duidelijk gemaakt over de oorzaak van wiegendood, en dat heeft alles te maken met een stofje in het bloed van baby's.
Slaapapneu bij baby en kind
Hoewel slaapapneu vooral voorkomt bij mensen van 45 tot 65 jaar oud, kunnen ook baby's en kinderen lijden aan slaapapneu. Het komt bij ongeveer twee procent van de kinderen voor. De kans op slaapapneu is groter voor kinderen met overgewicht; daar gaat het om één op de acht kinderen.
Bij het uitzuigen zuigt u het slijm op uit de mond, neus en keel. Dit doet u met een uitzuigapparaat. Uitzuigen zorgt dat de mond, neus en keel van uw kind weer vrij zijn. Zo kan uw kind weer goed ademhalen.
In de meeste gevallen is een onregelmatige ademhaling normaal en is er niets aan de hand. Een pasgeboren baby heeft een zogenaamde periodieke ademhaling. Ze ademen steeds sneller en dieper, dan langzamer en oppervlakkig en dan pauzeren ze voor maximaal 15 seconden. Ze beginnen opnieuw met steeds dieper ademhalen.