Een incassobureau stuurt brieven met het verzoek tot betaling, maar mag betaling niet afdwingen. Een deurwaarder kan een gerechtelijke procedure starten. Ook kan hij dwangmiddelen gebruiken, zoals beslaglegging en verkoop van goederen van uw klant. Hiervoor heeft hij meestal wel eerst een vonnis van de rechter nodig.
Een incassobureau mag u per mail of brief een betalingsherinnering sturen. Een gerechtsdeurwaarder mag dat ook, net als de belastingdeurwaarder, maar heeft nog meer rechten. Zo mag hij of zij aan uw deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op uw spullen of inkomen.
Als het niet lukt om de rekeningen te betalen, kan de deurwaarder beslag leggen op (een deel van) je inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter.
De enige juiste: je dient een debiteur volgens de wet één keer schriftelijk aan te manen voordat je een incassobureau mag inschakelen. Je dient de debiteur volgens de wet ook een redelijke termijn te geven om de factuur alsnog te voldoen. Sinds 1 juli 2012 is deze termijn minimaal 14 dagen.
Elk bedrijf bepaalt zelf hoeveel herinneringen hij stuurt voordat hij een vordering -indien nodig- uit handen geeft aan een incassobureau. Hierin zit geen verplichte, vaste volgorde. Wel houden veel bedrijven de volgende volgorde aan: factuur versturen, herinnering, aanmaning en ten slotte een sommatie.
Hoeveel schuld u moet hebben is lastig te zeggen: het is afhankelijk van uw maandelijkse inkomsten en de hoogte van uw schuld. Hoeveel schuld u precies heeft, doet eigenlijk niet ter zake. Als de schuld dusdanig hoog is dat u geen uitweg meer ziet, krijgt u toelating tot de schuldsanering.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Meld u aan voor schuldhulpverlening
Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet aan de voorwaarden, start u met een 'minnelijk schuldentraject'. U krijgt dan een schuldhulpverlener. Hij maakt afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Loonsverhoging bij te late betaling
Dan kunt u aanspraak maken op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt: 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald; daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.
Wanbetaler = Een wanbetaler is iemand of een bedrijf dat gebruikmaakt van een dienst of product zonder daarvoor te betalen. Wanbetaling komt meestal doordat een debiteur niet kan betalen, maar vaak is er ook sprake van laksheid, of zelfs ...
Als u niets afspreekt met uw klant, moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. De wet is heel duidelijk over de betalingstermijn van facturen: Spreekt u niets af, dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. In een overeenkomst mag u een termijn van maximaal 60 dagen afspreken.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen met toestemming van de rechter. Vraag de deurwaarder daarom altijd of hij toestemming heeft en vraag bewijs hiervan. Dit is een officieel document zoals een vonnis.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
Als een deurwaarder beslag komt leggen, kan dit op de goederen die bij u in huis aanwezig zijn. Bij schulden van uw kind kan de deurwaarder alleen beslag leggen op goederen die het eigendom van uw kind zijn. Voorkom beslag op uw goederen. U moet rechtsgeldig kunnen aantonen dat die goederen uw eigendom zijn.
7. Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld.
Kortom alles waar je zo hard om hebt gewerkt raak je kwijt. Als je vast komt te zitten dan verstrekt het Ministerie een Detentieverklaring. Met deze verklaring kun je bij jouw vaste lasten aangeven dat je in gevangenschap verkeerd en daardoor niet meer in staat bent jouw vaste lasten of schulden te voldoen.
“De rechter kan geen kwijtschelding verlenen voor volgende schulden: – de onderhoudsgelden; – de schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf; – de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.”
Als we het hebben over periodieke betalingen, geldt een andere termijn. Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar.
Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt, kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. U krijgt te maken met het volgende: De schuldeiser moet minimaal 1 betalingsherinnering (aanmaning) sturen, voordat hij incassokosten bij u in rekening mag brengen.
Het verschil tussen de aanmaning en een betalingsherinnering is de toon. Bij een betalingsherinnering wordt over het algemeen een vriendelijkere toon aangeslagen, terwijl je bij een aanmaning meer zakelijk aandringt om de factuur te betalen.
Hoeveel aanmaningen verstuurt u om uw klanten te herinneren aan de betaling van uw facturen? In de praktijk zijn er bedrijven die tot vijf aanmaningen sturen. Maar het is effectiever om nooit meer dan twee rappelbrieven te sturen.