Het antwoord op de vraag of je door seks sneller in slaap valt, is volgens Molenaar erg duidelijk: „Seks is inderdaad een goed slaapmiddel. Dat komt door de serotonine die tijdens de seks vrijkomt. Deze neurotransmitter is een voorloper van het slaaphormoon melatonine.
“Door een stevige vrijpartij voor het slapen gaan, komt serotonine vrij”, vertelt Wouterson. “Dit is een neurotransmitter die bepalend is voor je stemming. Je wordt er blij van en daarom wordt serotonine ook wel het gelukshormoon genoemd.
“Het is hormonaal bepaald. De hormonen prolactine, melatonine en vasopressine komen na de seks vrij en die bevorderen de slaap.” Ook het tijdstip waarop koppels seks hebben, speelt daarbij een rol. “Heel wat koppels hebben in de avond seks waardoor de man eigenlijk al moe is na een dag werken of sporten.
Voor een orgasme tijdens je slaap is externe stimulatie niet nodig. Zo'n orgasme kan dus spontaan ontstaan. Het begint vaak bij een seksuele droom waardoor er meer bloedtoevoer naar je genitaliën ontstaat.
Sexsomnia heeft niets te maken met masturbatie, orale seks, strelen of daadwerkelijke seks. Bij Sexsomnia blijkt het volledig af te spelen in hun droom terwijl ze in een diepe slaap waren. Sommige werden tijdens hun seksuele droom wakker en andere horen de volgende dag pas wat ze gedaan hadden.
Beter samen slapen
Slaap allebei onder een eigen dekbed, zodat je elkaars slaap niet verstoord door het trekken aan de dekens. Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Het is goed voor je relatie
Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties. Niets werkt namelijk meer op je zenuwen dan wanneer je uit je diepe slaap wordt gehaald door een ander.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.
Ook wel rooming-in genoemd. Kan er toch een oogje in het zeil worden gehouden. Samen slapen, bevordert het gevoel van veilige hechting wat weer goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. De 'beste' leeftijd voor een kind om af en toe bij de ouders te slapen, is tussen de twee en vijf jaar.
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Niet slapen
Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen. Geniet van de extra energie en gebruik die om meer tijd door te brengen met je nieuwe partner!
Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent). Blijkbaar moet je ook ouder zijn om te genieten van pyjamaloos slapen, want het aantal naaktslapers was in de leeftijdscategorie 46-65 het hoogst. Van hen slaapt zo'n 20 procent naakt, tegenover 9 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Slaapverwekkende stofjes maken hem moe
Je raadt het al, het gaat hier om drie slaapverwekkende stofjes: prolactine, vasopressine en melatonine. Deze mix van slaaphormonen is dé ideale cocktail die ervoor zorgt dat hij gemakkelijker en sneller in slaap valt. Zeker wanneer hij al een beetje moe was.
Overdag in slaap vallen wordt ook wel hypersomnie genoemd. Hypersomnie betekent dat je last hebt van overmatige slaperigheid overdag. Er zijn verschillende soorten hypersomnia, zoals narcolepsie, idiopatische hypersomnie, periodieke hypersomnie en habitueel slaaptekort.
Als je op je zij slaapt
Alles draait om balans bij jou. Omdat deze positie 'een combinatie is van rug- en foetushouding, brengt het je in evenwicht', legt Glass uit. 'De meeste mensen slapen heel comfortabel in deze positie.
Geef een voetmassage. Bovenstaande kan heel fijn zijn, maar misschien wil jij je geliefde ook wel wat ontspannender wakker maken (en dat kan dan alsnog leiden tot morning sex, no worries!). Geef je vriend(in) bijvoorbeeld een voetmassage. Op deze manier kun je je partner op een lieve en subtiele manier wakker maken.
Soms zeggen mannen dat hun orgasme veel lijkt op het gevoel dat je krijgt als je in een snelle opstijgende lift zit. Terwijl een man wacht op de onvermijdelijke uitbarsting ervaart hij een enorme spanning en sterk gevoel van gelukzaligheid.
Zodra je vagina of clitoris wordt gestimuleerd, gaat er een signaal af in het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor sommige emoties, je langetermijngeheugen, je hartslag, bloeddruk en seksuele opwinding. Bijzonder: ook gebieden die verantwoordelijk zijn voor pijn worden geactiveerd tijdens de seks.
Het is pas te snel als u er last van heeft. Aan het begin van een seksuele relatie komen mannen vaak sneller klaar, bij de eerste (paar) keer seks. Als een man zijn partner al langer kent, duurt het vaak wat langer. Daarna kan het steeds wat langer duren.
Na enige tijd voelen veel stellen zich zeker genoeg om een beetje meer comfort (lees: ruimte) toe te laten in bed en dus hun eigen voorkeursslaaphouding aan te nemen. Andere stellen slapen rug tegen rug of de billen raken elkaar. De cliffhanger. Hier liggen de partners ver uiteen, elk met de rug naar elkaar gekeerd.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Niet naast je partner willen slapen vanwege zijn ademhaling, die hij toch echt niet kan stoppen. De trein vermijden, omdat de kans bestaat dat iemand naast je een appel gaat eten en je het geluid daarvan niet kunt verdragen. Deze scenario's zijn voor mensen met misofonie de dagelijkse realiteit.