Indien u samenwoont of gehuwd bent en kinderen heeft, is het verstandig uw oude testamenten eens te laten bekijken. De kans is groot dat met uw oude testamenten te veel erfbelasting betaald wordt over de “papieren” erfdelen van de kinderen. Met een goede estate planning kunt u erfbelasting besparen.
U betaalt geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is: de waarde van uw erfenis lager is of gelijk aan uw vrijstelling. de overledene was geen Nederlander. de overledene was wel Nederlander en woonde langer dan 10 jaar buiten Nederland.
De aangifte moet gedaan worden binnen 8 maanden na het overlijden. Normaal gesproken zou u binnen 3 maanden na de aangifte een definitieve aanslag erfbelasting moeten ontvangen. Door achterstanden kan dat nu langer duren. In bepaalde situaties kunt u uitstel aanvragen of alvast een voorlopige aanslag vragen.
In uw testament legt u vast wat er met uw geld, huis, bezittingen en schulden moet gebeuren na uw overlijden. Is er geen testament, of zijn de in het testament aangewezen erfgenamen en hun kinderen overleden, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn.
Alleen een notaris kan een testament opstellen. Zelf een testament opstellen zonder notaris is namelijk niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
In 2023 in elk geval € 6.035. Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind of een stiefkind.
Als een ouder komt te overlijden, gaat het totale vermogen naar de langstlevende ouder en hoeft deze geen erfbelasting voor de kinderen te betalen. Pas als de langstlevende ouder overlijdt, erven de kinderen en betalen ze belasting.
Bijvoorbeeld bepaalde ziekenverzorgers en de persoon die op het tijdstip van het maken van het testament jouw voogd is. Daarnaast mag een testament niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Het benoemen van een criminele organisatie als erfgenaam is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Het punt is dat in Nederland een testament alleen geldig is als het is opgesteld of geregistreerd door de notaris. Je hebt dan ook niet veel aan een voorbeeld. Het testament zal namelijk uiteindelijk in juridische taal opgesteld worden. Of je moet jouw zelfgeschreven testament laten registreren door een notaris.
Testament is privé
Wat in uw testament staat, hoeft niemand te weten. Ook uw partner en kinderen niet. Het is geheim. De notaris heeft geheimhoudingsplicht: hij praat dus met niemand over uw testament.
Waar kan ik opvragen of een overleden familielid een testament had? Het Centraal Testamentenregister (CTR) kunt u raadplegen als er iemand in uw familie is overleden. Het CTR bekijkt op uw verzoek of er een testament aanwezig is van de overledene. En welke notaris dit dan onder zijn beheer heeft.
In een tweetrapstestament leg je vast dat een erfgenaam een bepaald erfdeel van je krijgt, én dat na overlijden van die erfgenaam dat erfdeel (of wat er nog van over is) naar een specifieke andere persoon gaat.
Een samenlevingscontract bij Kruidvat kost 199 euro, bij HEMA 205. Een testament bij Kruidvat kost opnieuw 199 euro, bij HEMA 172,50 euro. Maar HEMA biedt deze alleen aan stellen aan, het is niet mogelijk om voor één persoon een testament op te laten maken.
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
In een levenstestament legt u keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. Het kan gaan om: Uw financiële en zakelijke belangen. De keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie.
Een levenstestament en een testament zijn niet hetzelfde. Een levenstestament, de naam zegt het eigenlijk al, geldt alleen tijdens uw leven. U regelt in een levenstestament wie er bevoegd is om namens u te handelen als u daar zelf niet meer toe in staat bent. Een testament regelt wat er na uw overlijden moet gebeuren.
De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ze moeten dus ook samen alles regelen. Maar het is niet handig om steeds met alle erfgenamen naar bijvoorbeeld de bank te gaan, of om alle belangrijke stukken door alle erfgenamen te laten ondertekenen.
Na een overlijden hebben de erfgenamen drie maanden de tijd om te bepalen of ze de erfenis aanvaarden (zuiver of beneficiair) of verwerpen. Daarnaast is het zo dat (onterfde) kinderen van de overledene tot wel vijf jaar na het overlijden hun legitieme portie kunnen opeisen.
Doet u dan ook geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.