Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil. Ook het moment van dekking speelt een rol. Een teef is gemiddeld 3 weken loops. Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid.
Na een succesvolle dekking kan een teef zwanger zijn van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Als u zeker wilt weten dat uw hond drachtig is, zult u langs de dierenarts moeten gaan. Om volledige zekerheid te krijgen kan de dierenarts een echo van de buik maken.
Bij de hondachtigen wordt de teef, de vrouwelijke hond, slechts éénmaal per jaar vruchtbaar. De honden die gehouden worden als huisdier vormen hierop echter een uitzondering. Huishonden zijn namelijk twee keer per jaar vruchtbaar, deze periodes worden bij de teven loopsheid genoemd.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Vaststellen dracht
De dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen (59-67 dagen). Vanaf dag 28-30 kan de dracht worden vastgesteld met behulp van een echo en vanaf dag 49 door middel van een röntgenfoto. Tussen de 28-32e dag na de dekking kan de dracht soms vastgesteld worden door buikpalpatie.
Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt tussen 6 en 14 maanden leeftijd plaats.
Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.
De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn als de dracht op 25 tot 30 dagen zit. Ze zal één maand na de dekking ook beginnen met het produceren van vaginale afscheiding. U zult meestal ook haar maag zien opzwellen, omdat haar gewicht 45 tot 50 dagen na de bevruchting zal toenemen.
De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat de vulva meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest. Tijdens deze periode kan ze gedekt worden. De eerste loopsheid treedt wanneer de teef tussen de 6 en18 maanden oud is.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Het teefje ruikt voor reuen wel al lekker en de meesten zullen nu al geïnteresseerd zijn. Deze fase kan van een paar dagen tot twee weken lang duren.
Vanaf 25 dagen na de dekking, kan de dierenarts via een echo vaststellen of uw hond drachtig is. Zorg ervoor dat u vanaf dit moment alle benodigdheden in huis heeft. Denk hierbij aan een werpkist en een warmtelamp. Houd uw hond rustig en zorg dat ze genoeg te eten krijgt zodat de ongeboren pups goed kunnen groeien.
Wat is loops? Loopsheid is de periode dat de baarmoeder zich voorbereidt op een bevruchting en uw hond dus drachtig kan worden.
Kosten echo voor een hond
Het is per dierenkliniek verschillend maar meestal kost een echo voor een drachtige hond al wel €50,-. Je kunt dan met deze echo zien of de puppy's leven en of de hartjes van de honden goed kloppen.
Nicole en het trio.... Nee, je hond kan niet zwanger raken zonder loops te zijn, MAAR het kan wel zijn dat je hond een "stille"loopsheid heeft gehad, zoals ze dat noemen en dan is ze wel loops geweest, maar heb je echt helemaal niets gemerkt, geen bloedverlies of iets dergelijks...
Honden hebben een goed vermogen om aan te voelen dat er wat aan de hand is. Honden merken aan het gedrag van hun baasje dat ze zwanger is. In veel gevallen is dat zelfs nog eerder dan dat je het zelf weet. Hij ruikt steeds weer nieuwe geurtjes en ziet ook de spanningen die er kunnen zijn tijdens de zwangerschap.
Het persen mag niet langer dan 20 minuten duren, dan moet de dierenarts gebeld worden! Tussen het persen door zal de teef ook rusten, dit is normaal.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Wij hebben het voor je onderzocht en zijn tot de volgende conclusie gekomen: Gemiddeld telt een hondennestje 6-8 puppy's. Natuurlijk zijn er een hoop verschillende factoren die hierbij meespelen. Een kleine hond krijgt vaak maar 1-3 pups per nest, terwijl een grote hond wel 8-14 pups kan krijgen.
Vaak wordt het rijgedrag van honden geassocieerd met dominantie. De hond zou hiermee willen aantonen de baas te zijn. Het verband tussen rijgedrag en dominantie is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wil niet zeggen dat dominantie geen rol speelt, maar wel dat er ook andere redenen meespelen.
Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd. In artikel III.
Een eerste echo om te zien of uw hond drachtig is kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo, waardoor de dierenarts niet kan vaststellen of uw hond drachtig is.