Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard.
Achter in de koelkast is het kouder. Een prima plek dus om zuivel te bewaren. Let er wel op dat het niet té koud is, anders bevriest je pak melk of yoghurt juist. Veel mensen bewaren hun pakken zuivel in de deur van de koelkast.
Wanneer de yoghurts in de koelkast zit , moeten deze bewaard worden op een temperatuur tussen 0 en 6°C, idealiter 4°. En dit, totdat je ze opeet! Als je yoghurt open is, kan je deze nog een paar dagen veilig bewaren door het deksel te sluiten om contact met andere voedingswaren te vermijden.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen. Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien. Daardoor kun je eten langer bewaren.
Yoghurt meenemen: met fruit
Alles kan natuurlijk: appel, banaan, aardbei, framboos, mango, vijgen, peer, perzik. Eventueel met wat kaneel, honing of suiker erdoor. Ook heel lekker, gezond en mooi: granaatappelpitjes. Als je een wat steviger vulling wilt, kun je er bijvoorbeeld havermoutvlokken bij doen.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
De bovenste planken zijn het warmste deel van de koelkast. Hier kun je het beste boter, kaas en eieren bewaren. Eieren kun je overigens, in tegenstelling tot de supermarkt, het beste wel in de koelkast bewaren. Verder kun je in het bovenste deel ook goed je sauzen en geopende potten neerzetten.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Ongeopend pak yoghurt bewaren
Een ongeopend pak yoghurt, is minstens houdbaar tot en met de zogeheten THT-datum. Dit is de datum die op het pak aangegeven staat. De kwaliteit van het product wordt tot en met deze datum gegarandeerd door de producent.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Het is goed om zuivelproducten zo kort mogelijk uit de koelkast houden. Hoe langer een product in een hogere temperatuur staat, hoe meer kans je hebt op een snellere bacterie- en schimmelvorming. Pak je voor jezelf of voor de bewoners een glas melk? Zet het pak daarna het liefst direct terug in de koelkast.
Bewaar de melk achterin en onderin de koelkast, daar is de temperatuur het meest constant. Meestal wordt de melk direct na het afkolven in de koelkast geplaatst. Dit kan ook later nog, maar als de melk al meerdere uren op kamertemperatuur is bewaard, kan het zijn dat de melk in de koelkast minder lang houdbaar is.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft namelijk níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen melkproducten. Er zijn gezondere opties dan Yoghurt griekse stijl honing. Yoghurt griekse stijl honing kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.