Idealiter voorzie je op iedere verdieping van je woning 1 bluseenheid, hetgeen een schuimbrandblusser van 6l is. Je kan dat dus ook opdelen in meerdere kleine brandblussers. Plaats je liever minder brandblussers? Dan is het een goede optie om een brandblusser van 6l vlak bij de voordeur te zetten.
Verplichte brandblusser per m2:
Per 225m2 minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 9 kg poeder of 9 liter schuim. (Per verdieping) Minimaal 2 blustoestellen per zone; als een zone kleiner is dan 100 m2 voldoet men met 1 blustoestel van minimaal 6 kg poeder of 6 liter schuim.
U heeft minimaal twee brandblussers nodig per verdieping. Heeft u wel een verhoogd brandrisico, dan heeft u één brandblusser nodig per 100 m2 met een inhoud van 6 liter. U heeft dan minimaal drie brandblussers nodig per verdieping.
De basis is dat er per 150 m² twee bluseenheden aanwezig dienen te zijn, zoals een brandblusser of een brandhaspel. Uitzonderingen vormen ruimten waar met hout, brandgevaarlijke vloeistoffen, karton, stro, vezels, ovens en dergelijke wordt gewerkt: hier geldt de regel van drie bluseenheden per 100 m².
Als je maar 1 brandblusser in een ruimte of verdieping moet voorzien, plaats hem dan zo dicht mogelijk tegen de uitgang of nooduitgang. Zo kan je nog 1 bluspoging ondernemen terwijl je wegvlucht. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten.
Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je privéwoning. Ze zijn echter wel aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
Benodigde brandblussers voor een gebouw. In een bedrijf heeft u per 150m2 en per verdieping één poederbrandblusser nodig van 6 kilogram of één schuimbrandblusser van 6 liter. Daarnaast heeft u in een ruimte met een gemeenschappelijke CV ketel één automatische poederbrandblusser nodig.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, moet gerecycleerd worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
De algemene regel is: Brandblussers met intern patroon in gebouwen 20 jaar na productiedatum vervangen. Brandblussers met permanente druk in gebouwen 10 jaar na productiedatum vervangen.
Het gebruik van een poederblusser
4) Knijp de afsluiter aan het einde in. 5) Blijf op afstand van zo'n twee meter vanaf de vuurhaard. 6) Richt de straal op de basis van de vlammen. 7) Blus altijd met de wind mee.
Houdbaarheid brandblusser
De algemene regel is: Brandblussers met intern patroon in gebouwen 20 jaar na productiedatum vervangen. Brandblussers met permanente druk in gebouwen 10 jaar na productiedatum vervangen.
Poederblusser. Een “constante druk” poederblusser heeft een blusafstand van 3 tot 4 meter. Richt het bluspoeder op de brand op het punt dat het dichtst bij je is. Blus bij voorkeur stootsgewijs met een kleine slingerbeweging.
De keuring van brandblussers moet gedaan worden door professionals, genaamd een REOB gecertificeerde monteur. Zij zijn op de hoogte van de werking, eisen en onderhoudsaspecten die van belang zijn.
Kan ik mijn brandblusser meerdere keren gebruiken? Nee, de brandblusser moet na gebruik altijd worden weggegooid. Hoe snel is de brandblusser leeg? De brandblusser is tussen de 20 en 30 seconden leeg.
Over het algemeen geldt dat blusapparaten voor particulier en privégebruik, zoals bij mensen thuis, om de vijf jaar moeten worden vervangen. Brandblussers van drie kilo of zwaarder, zoals openbare brandblussers, gaan maar liefst 20 jaar mee.
Dat wil zeggen: na het gebruik moet de blusser altijd worden hervuld of vervangen. Het bluspoeder wordt namelijk met behulp van druk naar buiten gespoten. Is de blusser al een keer gebruikt? Dan loop je te veel risico dat deze niet meer voldoende druk heeft en dus niet goed meer blust.
Een kleine brand bestrijden, kun je perfect doen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Wanneer je ervoor zorgt dat de brand geen zuurstof meer krijgt, zal deze snel doven. Idealiter doe je dit met een blusdeken. Je wil namelijk niet dat het middel dat je gebruikt om te blussen vlam kan vatten.
Bezoek een GAMMA-bouwmarkt in de buurt om een brandblusser te kopen.
We raden aan om een kleine schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien voor gebruik in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen. Deze blussers zijn ideaal voor vlam-in-de-pan-branden en brandend frietvet die je niet met een branddeken kan blussen.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Elektriciteitsbranden blussen met een CO2-blusser
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand.
Kosten per keuring brandblusser
De brandblusser keuren prijs hangt af van het aantal stuks dat je wilt laten controleren. We kunnen een enkele brandblusser keuren voor €32,50. Wil je meer dan 26 stuks laten keuren? Dan is dit al mogelijk vanaf €9,75 per stuk.
Poederblussers: 15 – 50 euro. Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro.