Een gevolg of effect is een gebeurtenis of omstandigheid die optreedt als resultaat van een of meer oorzaken en bijdragende factoren en omstandigheden.
Gevolg definities
naamw. Uitspraak: [xəˈvɔlx] 1) iets dat door en na iets anders gebeurt Voorbeelden: `Hersenletsel kan verlamming tot gevolg hebben. `, `De bosbrand heeft rampzalige gevolgen: veel mensen zijn hun huis kwijt.
In 2030 moet Nederland 55% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het streven is zelfs 60% vermindering. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas in 2050 niet hoger is dan wat er vastgelegd wordt, netto is de uitstoot dus nul.
Luchtvervuiling heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de ozonlaag, het kan zure regen veroorzaken en kan soms bijdragen aan het broeikaseffect. Deze bijdrage aan het broeikaseffect is op het versterkte broeikaseffect en kan op langer termijn bijdragen aan een klimaatsverandering. Dit zorgt voor de opwarming van de aarde.
Als de trend doorzet, hebben we aan het einde van deze eeuw een mediterraans klimaat, verwacht het weerbureau. Het huidige Nederlandse klimaat is heel anders dan dat van zo'n honderd jaar geleden, ziet Weerplaza bij analyse van weerdata. Het is gemiddeld twee graden warmer tijdens alle seizoenen.
De Nederlandse klimaatrisico's volgens het KNMI zijn een stijgende zeespiegel, meer droge lentes en zomers en meer extreme zomerse buien. Om de gevolgen van klimaatverandering zo klein mogelijk te houden, moet de overheid maatregelen tegen klimaatverandering nemen.
Nederland kent volgens het Köppensysteem een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft Nederland te danken aan de invloed van de Noordzee. Een andere benaming voor een gematigd zeeklimaat is een gematigd maritiem klimaat.
Een oorzaak vertelt waarom iets gebeurt. Een gevolg is wat er door die oorzaak gebeurt.
wat nare gevolgen heeft
kwalijk, schadelijk. 1) Kwalijk 2) Niet gunstig 3) Niet voordelig 4) Nutteloos 5) Ongezond 6) Ongunstig 7) Onschadelijk 8) Onvoordelig 9) Pernicieus 10) Ruïneus 11) Schadelijk 12) Schadellij...
geslaagd, met goed gevolg, succesrijk, welvarend, zegevierend.
Kan Nederland een tropisch klimaat krijgen? Een tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is. Het grootste deel van ons land telt gewoonlijk (gemiddeld over 1991 tot 2020) twee tot acht tropische dagen per jaar. Aan zee wat minder en Limburg een aantal meer.
Het Klimaatakkoord is een belangrijk deel van de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs. Daarin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius.
Met een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C was 2022 het op twee na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1901, na 2014 en 2020 (beide 11,7 °C). Dat is 1,1 °C hoger dan normaal (het 1991-2020 gemiddelde) en 0,6 °C hoger dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.
Biefstuk en het klimaat
Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners.
Bij 2 graden bereiken we een kantelpunt: er worden processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde ooit nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal compleet smelten, koraalriffen verbleken en ecosystemen zijn voor altijd verwoest.
In het oosten kunnen de temperaturen overdag tot -2°C dalen. Maar in de zomer kan het in juli tot 22°C worden, wat de warmste maand van het jaar is.
In ons land is het nu gemiddeld 2,5 graden warmer dan zo'n 200 jaar geleden. In de lente is de stijging het grootst (+ 2,9 graden). Het aantal hittegolven is gestegen van één hittegolf per drie jaar (in de jaren zeventig) naaréén per jaar nu.
Kabinet trekt 28 miljard uit voor 120 klimaatmaatregelen: 'Zal af en toe knellen' Het kabinet is het eens geworden over een "ambitieus, rechtvaardig en uitvoerbaar" klimaatpakket. De plannen leveren een extra reductie op van 22 megaton aan CO2-uitstoot in 2030.
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
Meest vervuilde stedelijke gebieden
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.
Zwerfafval is bijzonder slecht voor mens, dier en milieu. Zwerfafval heeft als kenmerk dat het niet uit zichzelf afbreekt en hierdoor tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft. Vogels, vissen en andere dieren zien vaak het afval aan als voedsel en dit heeft allerlei gevaarlijke gevolgen van dien.
Op 25 juli 2019 werd ook het hitterecord gevestigd. Op station Gilze-Rijen werd het toen 40,7 graden. Niet op alleen op Gilze-Rijen werd het warmer dan 40 graden. Ook andere stations in het zuiden en oosten gingen door de 40 graden grens.