Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Tijdens lange autoritten is het advies om minstens elke twee uur een pauze in te lassen. Met een kindje op de achterbank is dit ook zeker aan te raden. Hij kan zijn beentjes strekken en zijn energie kwijtraken. Je kan dit combineren met een eetmoment of toiletbezoek (als je kindje zindelijk is).
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
Het advies is om je baby niet langer dan één uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. En maximaal twee uur per dag. Dat geldt ook voor pasgeboren baby's.
Baby's hebben namelijk maar weinig bewegingsvrijheid in het stoeltje. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor kleine kinderen en kan zelfs de lichamelijke ontwikkeling in de weg zitten. Het advies is dan ook om jouw baby niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi-Cosi te laten zitten.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Gevolgen kind in auto achterlaten
Baby's zijn extra kwetsbaar doordat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze raken makkelijker oververhit. Doordat kinderen in de auto worden achtergelaten of vergeten, sterven er in de Verenigde Staten elk jaar 35 tot 40 kinderen.
Voor de veiligheid van je baby is het het beste om hem zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Je baby kijkt dan dus achteruit, tegen de rijrichting in. Door deze positie hebben het hoofd en de nek van je kind meer steun bij een frontale botsing.
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.
De sterkte-eigenschappen nemen hierdoor af, waardoor het zitje minder krachten van buitenaf aankan. Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur zo'n 7 tot 10 jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buiten gebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.
Plaats de baby op de stoel achter de bijrijder. Plaats de peuter op de stoel achter de bestuurder. Plaats je kind van 4 jaar op de stoel van de bijrijder (met uitgeschakelde airbag en met de stoel zo ver mogelijk naar achteren). Plaats alle kinderen in de juiste stoeltjes.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.
Tijdens de zwangerschap is het niet afgeraden om met de auto op reis te gaan, althans voor zover er voor de toekomstige moeder geen risicofactoren bestaan. Maar om zo comfortabel mogelijk te reizen, is het beter om langere reizen met de trein af te leggen in plaats van oneindig lang in de wagen te zitten.
Schommelen maakt moe
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Hoe lang je je baby achteruit moet vervoeren, hangt af van de autostoel die je hebt: Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is.
De Cybex Cloud Z is een groep 0 autostoel. Dat houdt in dat dit stoeltje gebruikt kan worden vanaf de geboorte van je kindje tot een maximaal gewicht van 13 kg. Dit komt overeen met een leeftijd van ongeveer 15 maanden.
“Plan de rit zoveel mogelijk om de slaapjes heen. Ga bijvoorbeeld op stap als je kindje net goed geslapen heeft, dan is de kans klein dat hij/zij in de auto in slaap valt. Hiermee voorkom je een hazenslaapje onderweg. In sommige gevallen lukt het een kindje juist beter om in de auto te slapen dan in bed.