Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En ook je algemene slaapkwaliteit kan aanzienlijk verbeteren. Verschillende experts geven aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt.
Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En een goede nachtrust is natuurlijk beter voor je hormoonbalans, zorgt voor een fit gevoel en je valt er sneller van af.
Wie bijvoorbeeld last heeft van ongesteldheid of vaginale afscheiding, doet er goed aan om minimaal in ondergoed te gaan slapen. „Dat is de beste optie om een nachtelijke puinhoop in de ochtend te voorkomen”, zegt verloskundige Ross.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Het slapen zonder kleding heeft zeker een aantal voordelen. De voordelen van naakt slapen zijn: Het is temperatuur regulerend en vermindert het aantal keren dat je je omdraait, hierdoor slaap je comfortabeler. Het verhoogt de bloedcirculatie en vermindert de spanning op het lichaam, wat leidt tot een diepere slaap.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Hoewel naakt slapen beter zou zijn voor je temperatuurregulatie 's nachts en dus voor je nachtrust, zijn er dus maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Van de mannen slaapt het grootste deel in een onderbroek, en vrouwen dragen graag een nachthemd of pyjama. Het hangt vooral af van je eigen voorkeur.
We vallen maar meteen met de deur in huis: je ondergoed kun je beter niet langer dan een jaar dragen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van hoe vaak je het draagt, maar als dit redelijk vaak is en je sport ook in dit ondergoed dan mag het na een jaar echt de deur uit.
"Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed. Maar mannen hebben anderzijds ook nood aan steun en rechtstreekse contact met een broek, zeker een jeans, kan pijnlijk zijn.
Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen. Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders. Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. In de leeftijd van 26 tot 46 jaar slaapt 18 procent naakt.
„Ons ondergoed dient als een soort van barrière om onze kleren te beschermen”, gaat de dokter verder. „Het is nu eenmaal makkelijker om onze onderbroeken op regelmatige basis te wassen dan onze kleren.” „Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op.
Het heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer kun je kiezen voor extra lang of dik ondergoed. Sommige soorten worden voor erotische redenen gedragen.
Mannen gaan het liefst in hun onderbroek naar bed (37%), vrouwen geven de voorkeur aan een pyjama of nachtjapon (49%). Opvallen genoeg was het aantal naaktslapers is de categorie 46-65jarige het hoogst. Van deze leeftijdscategorie slaapt ongeveer 20% naakt.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom. In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wanneer kun je het beste je ondergoed verschonen
Veel mensen verschonen hun ondergoed 2x per dag, vaak is dit s 'ochtends bij het opstaan en s 'avonds na het douchen. Dit gaat dan over de normale werkdagen, als je ook nog gaat sporten kan daar 1x extra ondergoed verschonen bijkomen.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden.
Goeie houding: op je rug slapen
Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten. Dit betekent dat er geen extra druk is op deze gebieden, waardoor je minder snel pijn zult ervaren.
"Door het dragen van sokken in bed verwijden de bloedvaten in de voeten", legt ze uit. "Hierdoor warmt het lichaam op en wordt een signaal naar de hersenen gestuurd dat het tijd is om te gaan slapen." In slaap vallen met koude voeten is lastig. Veel mensen liggen hierdoor wakker, ziet Karine van Helvoort.
De meeste mensen liggen het gemakkelijkste op hun zij. Daarom is het meteen ook de meest natuurlijke positie. Je ruggenwervels vormen – mits je over een goed aangepaste matras en bedbodem beschikt – een mooie, horizontale lijn. Bovendien is de kans op snurken of slaapapneu kleiner wanneer je op je zij slaapt.