De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Gemiddeld telt Zweden ongeveer 1500-1600 uren zonneschijn per jaar.
Door de noordelijke ligging van Zweden varieert de daglengte enorm. Gedurende de nachten tussen half mei en half juli wordt het nergens helemaal donker. Op de poolcirkel gaat de zon rond 21 juni niet onder en naarmate men verder boven de poolcirkel komt, wordt de periode waarin de zon niet onder gaat steeds langer.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
De Middernachtzon schijnt van eind mei tot half juli in het noorden van Zweden. Om de zon te zien rond middernacht, moet je ver naar het noorden gaan - hoe verder naar het noorden, hoe beter. In Jokkmokk, net ten noorden van de poolcirkel, kun je de Middernachtzon 32 dagen achter elkaar zien.
De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 12°C en de koudste maand in Kiruna is december, wanneer de temperatuur gemiddeld rond de -13˚C ligt.
De beste reistijd voor Zweden is juni t/m september. In het noorden is het in deze periode gemiddeld 18ºC. Als je hoger de bergen in gaat, moet je rekenen op temperaturen rond de 15ºC. Van begin juni t/m halverwege augustus kun je genieten van de middernachtzon.
Gemiddelde temperatuur
In de zomermaanden schommelt de temperatuur zo tussen de 13 en 17 graden, waarbij Lapland in het hoge noorden tekent voor de dertien graden en het in de omgeving van Stockholm en zuidelijker een stuk warmer is. Februari is gemiddeld de koudste maand in Zweden.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Middernachtzon: 24 uur licht in IJsland
De middernachtzon in IJsland betekent dat wat het woord al impliceert: in de zomer gaat de zon pas om middernacht onder en komt zo'n twee tot drie uur later weer op. Het is in hartje zomer dus bijna 24 uur licht in IJsland.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Zweden valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Zweden valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Zweden? Er is geen tijdsverschil.
Het Zweedse binnenland is kouder dan de kustregio. Vooral langs de Botnische Golf vriest het zeewater dicht in strenge winters. In Lapland begint de winter eind september of begin oktober. De temperatuur kan dan in de winter dalen tot wel -40⁰ Celsius.
Alleen langs de Botnische Golf is het warmer. In de bergen is de jaartemperatuur toenemend met de hoogte nog lager en gemiddeld -3 graden. In de zomer is het in Zweden vrijwel overal even warm. In het noorden waar de zon permanent schijnt is het gemiddeld maximaal 19 graden en in het zuiden 21 graden.
Verhuist u naar Zweden vanuit Nederland (=binnen de EU) dan hoeft u in de meeste gevallen niet langs de douane, tenzij u dingen meeneemt waar speciale invoervergunningen voor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld wapens, auto, en sommige medicijnen en levensmiddelen enz.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur.
Zweden is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Het land heeft een prachtige en diverse natuur met bossen, meren en mooie stranden. Zweden kent ook mooie steden, waaronder de prachtige hoofdstad Stockholm. Zweden is een veilig vakantieland met een positief reisadvies.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
De neerslag is ongelijk verdeeld over het land. De westkust tussen Malmo en de Noorse grens krijgt de meeste regen, ongeveer 700 mm per jaar. Het oosten van Zweden heeft maar 300-400 mm per jaar. Gemiddeld valt er in grote delen van het land zo'n 600 tot 700 millimeter, verspreid over 170 dagen per jaar.
In het noorden van Zweden bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat er weer sprake is van een ondergaande zon, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Lapland kunt spotten.
De meeste kans maak je tussen begin september en eind maart in Swedish Lapland. Het noorderlicht, of aurora borealis, verschijnt begin september in en rond de stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweden. De lucht komt tot leven terwijl strepen roze, groen en paars hoog boven je dansen.
Het seizoen waarin het Noorderlicht in Zweden gespot kan worden loopt vanaf begin september tot eind maart. Begin september start het Noorderlicht in het meest noordelijke puntje van Zweeds Lapland. Op het hoogtepunt van de winter in januari is het Noorderlicht in geheel Zweeds Lapland te spotten.