Bij het onderzoek naar yoga bij depressie maken we gebruik van hatha yoga. Hieronder volgen een paar bekende yoga-soorten met uitleg: Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga. Hatha yoga bestaat uit een combinatie van yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.
Yoga heeft een positief effect tegen depressies. Met yoga word je meer ontspannen. Gedachten worden rustiger en beheersbaarder, dus ook negatieve gedachten. Je leert daarbij om je te concentreren en wordt je je bewuster van je lichaam – zo kom je 'uit je hoofd'.
Ja, yoga kan emoties losmaken. Tijdens het beoefenen van yoga komen we in contact met ons lichaam en onze geest op een dieper niveau.
"Yoga is heel gezond omdat het werkt op alle niveaus van ons zijn – fysiek, mentaal en emotioneel", zegt Thirza van de Hoef, yogadocente en spreker op Healthy Fest. "Je bent niet alleen fysiek in beweging, maar je bent tevens bezig met een stuk mindfulness. Yoga is eigenlijk meditatie in beweging.
Restorative Yoga
Restorative Yoga is een van de meest ontspannen vormen van Yoga die er is. Waar Restorative Yoga om draait, is om volledig tot rust te komen. Het is daarom bijzonder geschikt voor mensen die erg gestresst zijn.
Er zijn verschillende houdingen die erg prettig kunnen zijn bij het overwinnen van angsten. Enkele voorbeelden zijn de Kindhouding, de Staande Tang, de Liggende Twist en bij iedere Yogi bekend vanuit de eindontspanning: Savasana. Daarnaast kunnen Yoga-oefeningen als de Gebroken Kaars erg prettig zijn.
Yin yoga
Rust, rust en nog eens rust. De oefeningen van yin yoga werken niet op de spieren, maar op de gewrichten en het bindweefsel. Alle houdingen doe je op de grond en de poses houd je voor een lange tijd vast, meestal zo'n vijf minuten. De uitdaging zit 'm juist in het ontspannen van de spieren.
Het een-na-gunstigste tijdstip voor yoga oefeningen is de avond. Als het goed is, ben je dan al bezig de activiteiten van de dag af te bouwen. Het is aan te raden niet al te opwekkende yoga oefeningen te kiezen.
Het verlaagt je bloeddruk en helpt je ontspannen.
Je levensstijl en gewoontes gaan veranderen en je neemt andere beslissingen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld meer focus, creativiteit en je leert meer naar je intuïtie te luisteren. Het voelt gewoon magisch! Daarom zullen we hier later verder op in gaan.
Wil je wel sterker worden maar geen bodybuilders lichaam? Dan is yoga een hele goede optie! Met yoga bouw je je spieren geleidelijk op en raak je gespierd over je hele lichaam. De afgelopen jaren zijn verschillende vormen van krachttraining erg populair geworden, zoals CrossFit, gewichtheffen en functional fitness.
De uitkomst: yoga scoort vergelijkbaar of beter dan andere sporten op vermindering van angst en stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, verlaging van het cholesterolgehalte en een betere kwaliteit van leven op sociaal gebied en op het werk.
In een yogales ga je met je aandacht naar binnen en adem je diep en volledig. Er ontstaat verbinding tussen lichaam, hart en hoofd. Het lichaam ontspant zich en daardoor ga je meer voelen – ook hoe moe je misschien bent.
Je werk, je sociale leven, je familie én 'keeping up with the Joneses'. Wanneer je aan yoga doet, ontwikkelen je hersenen nieuwe verbindingen en treden er veranderingen op in je hersenstructuur én -functie. Dit zorgt voor betere cognitieve vaardigheden, zoals leren en onthouden.
Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Sporten tegen depressie
De bevindingen uit onderzoek van Stammes e.a. uit 2013 wijzen erop dat hoe meer iemand beweegt, hoe lager de kans op depressie is. Intensieve training werkt het best. Dat geldt zowel voor intensieve krachttraining als intensieve aerobe inspanning, zoals hardlopen.
Hoe vaak je per week moet practicen om de voordelen van Yoga te ervaren is persoonlijk, maar wat wij je aanraden is om dagelijks de mat op te stappen. Zorg ervoor dat je een lekker plekje hebt waar je kunt practicen, waar je iedere dag even een momentje voor jezelf kunt pakken.
Met intensieve yogastijlen, zoals Bikram Yoga en Power Yoga, verbrand je meer calorieën en val je sneller af dan met rustige yogastijlen zoals Yin Yoga of Hatha Yoga. Wanneer afvallen een van de hoofdredenen is voor je yogasessie, kun je dus het beste kiezen voor een yogavorm waarbij je veel calorieën verbrandt.
Tijdens een yoga sessie wordt aangeleerd om juist lang en diep te ademen. Hierdoor blijft het hartrustig pompen en kan het lichaam ontspannen. Ook dit heeft weer een positieve werking op stress.
Het gemiddelde bedrag voor een privé yogales ligt tussen de €60 en €80 per uur.
Voordat je gaat sporten, wordt er ook aangeraden om iets te eten. Dit is het verstandigst om een half uur tot een uur van tevoren te doen, om niet misselijk te worden van een te volle maag. Dit geldt ook voor yoga, aangezien het best intensief kan zijn.
Bij Hatha Yoga sta, zit of lig je voor een langere periode actief in een houding. Je duwt bijvoorbeeld in de Sfinx houding het bekken actief in de Yoga mat en spant de buik en bilspieren aan. In Yin Yoga focus je op het ontspannen van het lichaam. Het ontspannen van de bilspieren en de schouders.
Yoga bestaat uit een reeks vaste houdingen, terwijl de bewegingen bij Pilates heel dynamisch zijn. Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen.
Ashtanga Yoga is heel dynamisch en het grootste verschil met Hatha Yoga is dat je tijdens een les een vaste serie houdingen volgt, ook wel bekend als de 'primary series'. Deze lopen zonder pauze in elkaar over met behulp van ademhaling. Ashtanga is dus ook zeker een uitdagende yogastijl.