Gebruik van hoge dosis vitamine D3 wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Over de effecten van doses hoger dan 4000 IE per dag is slechts beperkt onderzoek bekend. Bij overdoseringen van vitamine D3 worden bij dieren kalkneerslagen gezien in diverse organen, met daaraan gerelateerde afwijkingen.
De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen dagelijks 10 microgram (400 IE) colecalciferol (vitamine D3) extra in te nemen als aanvulling op het dieet. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 100 microgram (4.000 IE) colecalciferol per dag.
Als je gezond en gevarieerd eet heb je geen extra vitaminsupplementen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.
Bij een tekort aan vitamine D loopt je baby immers risico op hypocalciëmie bij de geboorte, wat verschillende en niet erg specifieke verschijnselen kan veroorzaken: rusteloosheid, beven, stuiptrekkingen, verhoogde hartslag, apneu, enz. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon op de huid.
Een supplement voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar mag maximaal 75 microgram vitamine D per dag bevatten. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 20 microgram per dag en voor kinderen tot 1 jaar is dit 15 microgram.
Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.
Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.
In de derde maand van je zwangerschap, tegen het tweede trimester aan, heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D.
Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad.
Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je ongeboren baby. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes en een baby met een laag geboortegewicht verlaagt.
Volgens de Consumentenbond is vitamine D3 de beste vitamine D. Die vorm zit in die van Nutribites. Je lijf kan deze vorm 87 procent keer sneller gebruiken dan vitamine D2.
Extra vitamine tijdens je zwangerschap
Het advies van de Consumentenbond voor zwangeren is om – net als het eerdergenoemde foliumzuur – ook vitamine D bij te slikken. Daarnaast zijn de nutriënten vitamine C en choline een welkomen aanvulling.
Blijf foliumzuur gebruiken – ook als het niet meteen lukt om in verwachting te raken – tot acht weken na de bevruchting. Daarna is het niet meer nodig; De tabletten met de gewone dosering kunt u zonder recept in de apotheek of drogist krijgen; De tabletten van 4 of 5 milligram krijgt u alleen op recept mee.
Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid.
Jij in het derde trimester
Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif. Je baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Aan het einde van de zwangerschap ga je vaak merken dat je er soms niet meer helemaal bij bent. Je stuntelt meer en je vergeet dingen.
Om de kans op zwangerschap te vergroten kun je zo'n drie tot vier dagen voor je eisprong beginnen met seks hebben. Een zaadcel is namelijk ongeveer vijf dagen levensvatbaar in het lichaam van partner. Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je makkelijk uitrekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn.
Daarom adviseert de Gezondheidsraad, om naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Davitamon Compleet Mama is volgens deze richtlijn samengesteld.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag. Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.