De letselschade die u oploopt door een whiplash dient door de aansprakelijke partij vergoed te worden. Dit is echter niet eenvoudig, Een whiplash is namelijk niet zichtbaar op röntgenfoto's, een MRI of een CT- scan. Het wordt ook wel niet- objectiveerbaar letsel genoemd.
Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen geen schade te zien.
Whiplash klachten na een ongeval? Als u door een ongeval diverse whiplash syndroom symptomen heeft, is het van belang dat u direct een dokter raadpleegt om uw klachten vast te laten stellen. Dit is belangrijk om de juiste letselschade te kunnen claimen.
Aantonen whiplash letsel
In beginsel toont het slachtoffer met whiplash aan dat het verkeersongeluk zijn of haar letselschade veroorzaakte. Whiplashklachten zijn helaas niet vast te leggen op röntgenfoto's, een MRI of op andere wijze. De klachten zijn daardoor niet medisch objectiveerbaar.
Functionele Neurologie bij een whiplash
Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de whiplash. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.
Enkele dagen rust kunnen zinvol zijn, maar beperk dit tot maximaal vier dagen. Probeer zo snel mogelijk je activiteiten te hervatten. Beweging bespoedigt immers het herstel. Angst om te bewegen en schrik voor blijvende klachten werken daarentegen een chronische whiplash in de hand.
Bij een whiplash is er de mogelijkheid dat nekwervels, facetgewrichten en de tussenwervelschijven een rol spelen bij hoofdpijn. Microscheurtjes kunnen zijn ontstaan in de nekspieren, bij het uitrekken van de spieren tijdens het ongeluk.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen de 4 tot 6 weken na het ongeval.
Ervaring leert echter dat whiplash klachten lang kunnen aanhouden. Ze kunnen zelfs erger worden na verloop van tijd. De klachten kunnen zich pas voordoen na weken, maanden of jaren.
Er is helaas geen behandeling die whiplash volledig kan genezen maar we kunnen wel kijken hoe we je klachten kunnen verminderen. Vaak zien we dat de klachten zowel fysiek als mentaal zijn daarom werken we als dat past en in overleg samen met andere specialisten zoals een fysiotherapeut.
Voor het whiplashsyndroom bestaat geen behandeling die volledige genezing biedt. Ook zijn er geen behandelingen waarvan het succes herhaaldelijk wetenschappelijk is bewezen. Wel is bekend dat u de kans op chronische klachten kunt verkleinen door zo veel mogelijk actief te blijven.
Behandeling. De meeste symptomen ten gevolge van een whiplash verdwijnen vanzelf na 3 maanden. Gewone pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen, maar ook amitriptyline, pregabaline, gabapentine, duloxetine kunnen helpen tegen de pijn.
MRI scan van de nek voor onderzoek naar chronische nekklachten of gevolgen van trauma: Vernauwing (stenose), fracturen, tussenwervelschijven, ontstekingen, ruggenmerg, nekwervels, en tumoren in beeld gebracht.
Pijn in uw nek, schouders en soms armen; Hoofdpijn, meestal in uw achterhoofd, soms uitstralend naar uw voorhoofd; U kunt zich minder goed bewegen omdat uw nek stijf is; Duizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en tintelingen in uw handen zijn ook mogelijk.
Het onderzoek duurt tussen de 15 tot 60 minuten. Heeft u contrast toegediend gekregen, dan wordt dit in de loop van de dag door het lichaam zelf weer uitgescheiden. Het contrast dat bij de MRI gebruikt wordt is niet jodiumhoudend. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw aanvragend arts.
Daarbij is van belang dat 5% van de whiplashslachtoffers blijvend klachten overhoudt aan het ongeval. Maar ook bij de overige 95% van de slachtoffers kunnen whiplashklachten lang aanhouden, soms tot meer dan 1 jaar. Whiplash letsel is dan ook een ernstig letsel die voor veel beperkingen en schade kan zorgen.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
Volgens gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade worden voorschotten en uitbetalingen binnen 14 dagen uitgekeerd. Zodra de schade erkend is of zodra deze tussen de partijen is vastgesteld, gebeurt de uitbetaling binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een hele snelle beweging van achteren naar voren maakt. U kunt de klap niet opvangen, waardoor uw nek te ver uitrekt. Hierbij raken de spieren van uw nek overbelast en beschadigd. Pijn aan uw nek is vaak een van de eerste symptomen van een whiplash.
Letselschade bedrag tot € 21000* bij ernstig whiplash letsel
Wanneer sprake is van ernstig whiplash letsel heb je recht op een letselschadevergoeding van maximaal € 21.000.
(Chronisch) whiplash letsel
Uw hoofd wordt naar voren en naar achteren geslingerd, waardoor de spieren in uw nek en rug een klap krijgen. Daarnaast kan deze slingerbeweging gevolgen hebben voor uw zenuwen, wervels en gewrichten.
De (orofaciaal) fysiotherapeut of manueel therapeut helpt je met het herstel van een whiplash. Je leert op een verantwoorde manier te bewegen en je dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Ook geeft de fysiotherapeut je advies over hoe je het beste rustmomenten kunt inbouwen.
Graad 1: Er is sprake van nekklachten, maar er worden geen objectieve afwijkingen gevonden. Graad 2: Er is sprake van nekklachten en er worden objectieve afwijkingen gevonden zoals een afgenomen beweeglijkheid en drukpijn. Graad 3: De patiënt heeft nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen.
Whiplash is geen diagnose maar een verzamelnaam voor klachten die kunnen zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek; in de volksmond wordt dit een whiplash genoemd. Een aan whiplash gerelateerde aandoening is geen ziekte maar een syndroom.