Er is geen wettelijk bepaalde periode waarin een officiële waarschuwing geldig is. Drie waarschuwingen in een halfjaar tijd zullen waarschijnlijk door een kantonrechter als voldoende grond voor ontslag gezien worden, maar twee waarschuwingen in twee jaar tijd mogelijk niet.
Een officiële waarschuwing kan leiden tot verdere disciplinaire maatregelen, zoals een schorsing of ontslag. Als een werknemer meerdere officiële waarschuwingen heeft ontvangen en er nog steeds sprake is van ongepast gedrag, kan dit leiden tot verdere actie van de werkgever.
Hoewel één en ander natuurlijk afhangt van de specifieke omstandigheden, geldt in het algemeen een houdbaarheidstermijn van officiële waarschuwingen van vijf jaar.
Denk bijvoorbeeld aan regelmatig te laat komen, niet op je werk verschijnen, diefstal of een ernstig conflict. Meestal krijg je een officiële waarschuwing via een aangetekende brief. Als je je gedrag niet aanpast, kan dit reden zijn om je te ontslaan. De officiële waarschuwing komt in je personeelsdossier te staan.
Ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken: stel een aangetekende brief of e-mail op waarin je aangeeft het niet eens te zijn met de waarschuwing. Benoem hierin duidelijk waarom je je er niet in kunt vinden en verzoek je werkgever om de waarschuwing in te trekken.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Volgens de wetgever is een waarschuwing een zakelijke terechtwijzing die de onjuistheid van een handelwijze naar voren brengt, zonder daarop het stempel van laakbaarheid te drukken. Een berisping heeft een verwijtend/veroordelend (lakend, afkeurend) karakter.
Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).
Je overhandigt je opzeggingsbrief persoonlijk aan je werkgever. Die gedateerde brief druk je best in twee exemplaren af en laat je allebei ondertekenen. Zo gaat je opzegtermijn in vanaf de volgende maandag. Een tweede mogelijkheid is een aangetekende brief per post te versturen.
In de wet staat omschreven wat een werkgever moet doen om de overtreding op te heffen. In de schriftelijke waarschuwing geeft de inspecteur aan binnen welke termijn de overtreding moet zijn opgeheven. Na verloop van tijd controleert de inspecteur of de overtreding naar behoren is opgeheven.
Een waarschuwing is een conditionele voorspelling, meestal bedoeld om de ontvanger ervan te wijzen op een gevaar. De etymologische oorsprong van het woord wordt gevormd door de woorddelen waer (hoede, opmerkzaamheid) en schuwen (vrees inboezemen). De middelnederlandse vorm van dit woord was waernen (Engels: to warn).
Er is sprake van werkweigering als een werknemer met opzet geen arbeid verricht, bijvoorbeeld omdat hij het oneens is met het werk dat de werkgever van hem verlangt of omdat hij vindt dat hij ziek is terwijl de bedrijfsarts hem heeft beoordeeld als arbeidsgeschikt.
Waarschuwing is een appellabel besluit als…
(2) De waarschuwing moet een voorwaarde zijn om bij een volgende overtreding een andere sanctie te kunnen opleggen. Zij is dan een 'essentieel en onlosmakelijk onderdeel' van een sanctieregime. De waarschuwing heeft daarmee rechtsgevolg en is daarom een besluit.
Een berisping is derhalve een (veel) zwaardere maatregel dan een waarschuwing. In tuchtzaken is het van belang om voor het geval dat een klacht gegrond is, ook verzachtende omstandigheden aan te voeren die aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een lichte(re) maatregel.
Er is wettelijk geen termijn vastgesteld voor hoe lang een officiële waarschuwing geldig is. Het is mogelijk om in bezwaar te gaan wanneer je het niet eens bent met de waarschuwing. Het is wel belangrijk om schriftelijk te reageren op de waarschuwing.
Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Het ontslag wordt niet vooraf getoetst en de werkgever hoeft niet na te gaan of herplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is.
Het ontslag om dringende reden
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.
Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft. Dit zou overigens voor hem ook weinig zin hebben omdat je motivatie om verder te werken dan wel op een bijzonder laag peil zou staan.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Als uw werknemer te laat blijft komen, geef hem dan officiële schriftelijke waarschuwingen en wijs hem erop dat een ontslag op staande voet dreigt. Laat de werknemer voor ontvangst van deze waarschuwing(en) tekenen; Uiteindelijk kunt u overgaan tot een ontslag op staande voet.
Kan een werknemer op staande voet ontslagen worden als deze te laat komt? Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel.
Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen. De directeur van je school beslist of je een geldige reden hebt voor het te laat komen en of je het examen mag inhalen.
De officiële waarschuwing is een lichte disciplinaire maatregel die geschikt is voor lichte vergrijpen waarvoor de gewone mondeling gegeven waarschuwing te licht is. Een officiële waarschuwing wordt meestal op schrift gesteld door de werkgever, waarna de werknemer wordt gevraagd deze te ondertekenen.
Er is juridisch geen termijn bepaald hoe lang een op non-actiefstelling of schorsing mag duren. Soms staat in de van toepassing zijnde cao hoe lang een non-actiefstelling of schorsing maximaal mag duren.
Berisping. Het tuchtcollege kan aan de zorgverlener de maatregel van berisping opleggen. Het tuchtcollege veroordeelt in dat geval het gedrag van de zorgverlener. De zorgverlener heeft verwijtbaar gehandeld en wordt daarvoor terechtgewezen.