Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
Heeft u hevigere klachten na een muggenbeet, neem dan contact op met uw huisarts. De kans bestaat dat u door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die komt soms via het internationale transport in Nederland terecht. Uiteraard geldt dit ook als u in een land bent (geweest) waar muggen voorkomen die ziektes overbrengen.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Kan ik ziek worden van een muggenbeet? Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Mensen die gebeten zijn door een mug met dit virus, krijgen vaak last van hoge koorts, hoofdpijn, zere ogen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, uitslag en bloedingen. De symptomen uiten zich vaak zo'n vijf tot zeven dagen na de muggenbeet. In het ergste geval kan Dengue er zelfs voor zorgen dat mensen sterven.
In principe is één muggensteek voldoende om de parasiet in je lichaam te krijgen en malaria te ontwikkelen. Die ziekte kan dodelijk zijn als je niet tijdig verzorgd wordt met anti-malariapillen. Gelukkig komt malaria normaal niet voor bij ons.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Zo helpt vitamine B1 tegen muggen!
Als je een hoge dosering vitamine B1 inneemt plas je dit weer uit. Maar je zweet het ook uit. Muggen komen af op lichaamsgeur.
Geurprofiel. De samenstelling van vluchtige stoffen, bepaalt uiteindelijk ons geurprofiel, zegt Knols. "Iedereen produceert stofjes die muggen afstoten, maar iedereen maakt ook stoffen die muggen juist aantrekkelijk vinden. Het is de verhouding daartussen die bepaalt of je veel wordt gebeten of niet."
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Muggen in huis
Zo maken de insecten vaak een muggennest in huis om zich voort te planten. De broedplaatsen vind je vaak in de kelder of in de kruipruimte. De eitjes worden doorgaans verstopt in het afvoerputje. Dit kan problemen veroorzaken met het riool.
Op één voorwaarde: als er niet te veel soorten bacteriën voorkomen op de huid. Niet 'zoet bloed' zoals de volksmond zegt, maar wel bloedgroep O is de lieveling van de muggen. Mensen met bloedgroep O (ongeveer 40 procent) worden dubbel zo vaak gebeten als die met bloedgroep A.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
Dit is deels te verklaren door een stijging van de lichaamstemperatuur bij iemand die heeft gedronken. Personen met bloedgroep O zijn vatbaarder voor muggenbeten. In 2004 namen onderzoekers de proef op de som: testpersonen met de bloedgroep O, hadden 83 procent meer muggenbeten dan iemand met bloedgroep A, B of AB.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
Doe een beetje azijn op een doekje of een kompres en breng het op je muggenbeet aan. Azijn ruikt niet bepaald lekker, maar toch zal je merken dat binnen de kortste keren de jeuk vermindert. Als je appelazijn in huis hebt, gebruik je dat best, want dat is het effectiefst tegen muggenbeten.
Als laatste nog een populair product met een specifieke geur waar de mug liever niet op af komt, Appel Cider Azijn. Deze azijn van Bragg wordt op veel manieren gebruikt, maar is dus ook een perfect anti-muggen product. Drink dagelijks 2-3 eetlepels van deze azijn en de mug blijft bij je vandaan.
B-vitamines werken goed als anti-muggenmiddel. De geur van deze vitamines maskeren voor muggen 'lekkere luchtje' van zweet. Hierdoor word je minder aantrekkelijk voor ze. In sommige B-vitamines zit namelijk zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen.
De stoffen bestaan voornamelijk uit enzymen die ervoor zorgen dat het bloed niet stolt en dat het gebied verdoofd blijft terwijl de mug zich voedt met ons bloed. Een mug is na ongeveer drie minuten klaar met eten en een maaltje is voldoende om ruim 200 eitjes te voeden.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Je kunt bij een allergie voor muggen geen anafylactische shock krijgen zoals bij een steek van een bij of wesp. Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
Hoe ziet een muggenbeet eruit? De gewone muggenbeet veroorzaakt ter plaatse van de beet een intens jeukende bult. Deze bult lijkt sterk op die van urticaria of netelroos. De zwelling verdwijnt meestal binnen enkele uren grotendeels, maar de jeuk blijft vaak langer aanwezig.