Een normale onderuk ligt tussen de 65 mmHg - 85 mmHg. Alles daaronder is dus aan de lage kant. Er zijn mensen die hele lagen onderdrukken hebben (onder de 50 mmHg komt voor, echter wel vrij zeldzaam). Bovendien is een te lage onderdruk veel minder gevaarlijk dan een hoge bovendruk.
Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Typische kenmerken van een te lage onderdruk zijn bijvoorbeeld flauwte, duizeligheid en sterretjes zien. Is uw bloeddruk of onderdruk echt te laag, dan kunt u flauwvallen. Dit kan uiteraard zorgen voor zeer gevaarlijke situatie, ongelukken en letsel.
Maar is een hoge onderdruk gevaarlijk? Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.
Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Wanneer de bloeddruk lager ligt, rond de 90/60, wordt er gesproken van hypotensie. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd, lichaamsbouw, gezondheid en levensstijl.
Probeer echter om wat voeding in te nemen, water te drinken en vervolgens wat oefeningen te doen die de hartslag verhogen. Denk aan sit-ups, push-ups of kniebuigingen. Dit zijn oefeningen die u vrijwel altijd en overal kunt uitvoeren. Tien a twintig herhalingen zijn vaak al voldoende om de bloeddruk te laten stijgen.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Jarenlang gold de onderdruk als dé graadmeter voor wel of niet behandelen. Maar deskundigen hameren er nu al tien jaar op dat de bovendruk, die stijgt met de leeftijd, zeker voor oudere mensen een betere voorspeller is van het risico op hart- en vaatziekten.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie. Uw arts zal met u bespreken wat bij u de oorzaak is.
De bloeddruk is dan het laagst. Een te hoge onderdruk is minder belangrijk dan een te hoge bovendruk bij het bepalen van de diagnose hoge bloeddruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in je aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer je hart geen bloed rondpompt en ontspant.
De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich ontspant. De bloeddruk kan worden gemeten met een bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg. Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg.
Er wordt gesproken van een bovendruk als uw hart samentrekt en bloed in uw lichaam pompt. Als uw hart daarna ontspant en zich weer vult met bloed, spreekt men van een onderdruk. Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst.
Lage bloeddruk door stress
Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust. Wanneer u stress ervaart op plaatsen waar het erg druk is, kan dit de kans op een lage bloeddruk sterk verhogen.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden. Wanneer dit het geval is, is medicatie een optie.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
De belangrijkste voedingsstof bij lage bloeddruk is zout. Zout wordt ook wel omschreven als natriumchloride. Dit is hetzelfde als keukenzout. Zout zorgt er voor dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals een verzwakt hart, verwijde bloedvaten, bloedverlies of vochtverlies. In de meeste gevallen is er geen oorzaak van lage bloeddruk te vinden. Een lage bloeddruk is meestal niet gevaarlijk. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.
Bij 140 of hoger spreken we van een hoge bloeddruk. Voor de onderdruk geldt dat 80 of lager ideaal is. Wanneer hij hoger dan 100 is wordt het tijd om aan de bel te trekken. Kortom, het verschil zal altijd ongeveer tussen de 40 punten zitten.
U doet de meting altijd aan de arm waar bij u de hoogste bloeddruk wordt gemeten. Uw arts vertelt u welke arm dit bij u is.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Een hoge bloeddruk kan namelijk beter zijn dan een lage bloeddruk. Vooral ouderen met gezondheidsklachten moeten in overleg met de huisarts bepalen wat een normale bloeddruk is voor hen. De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt.
Zorg voor voldoende vitamine B12, foliumzuur, kalium en zink in de voeding. Drink voldoende water. Met name bij warm weer kan water drinken je bloeddruk laten dalen.