Het lichaam heeft normaal gesproken dagelijks twee liter vocht vanuit de voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Bij hartfalen mag u 1500 tot 1700 milliliter vocht innemen. Soms schrijft de arts een vochtbeperking voor omdat het hart te zwak is geworden om al het vocht rond te pompen.
En daardoor het hart minder te belasten. Het is daarom heel belangrijk dat u niet te veel vocht binnen krijgt: maximaal 2000 ml per dag. Het vocht van vla, yoghurt en soep telt hierbij ook mee. Het gebruik van één portie fruit per dag telt niet mee als vocht.
Eet ook geen snacks en kant-en-klare maaltijden met veel zout, zoals soep, pizza en chips. Kijk bij het Voedingscentrum hoe u minder zout kunt eten. Let op: gebruik geen zout-vervangers waar kalium in zit, zoals kaliumzout. Kaliumzout kan gevaarlijk zijn als u medicijnen tegen hartfalen gebruikt.
Het hart pompt dag en nacht zuurstofrijk bloed naar uw weefsels en organen en voert afvalstoffen af. Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden.
Hartfalen is meestal niet te genezen. U kunt zelf veel doen. Bijvoorbeeld gezond eten met weinig zout en regelmatig bewegen. Als u te zwaar bent, probeer af te vallen.
Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart. Voorbeelden zijn bisoprolol, carvedilol en metoprolol. Angiotensine-II-blokkers verbeteren mogelijk de pompkracht van het hart.
De helft van de patiënten met ernstig chronisch hartfalen of acuut hartfalen heeft een levensverwachting van minder dan 2 jaar.
Vaak plassen`s nachts; het hart hoeft 's nachts vaak minder hard te werken waardoor het bloed weer beter weggepompt wordt. Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen. Minder gaan plassen; dit komt door de slechtere doorbloeding van de nieren.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Paracetamol is eveneens een ongevaarlijk middel voor hart en bloedvaten.
Vrijwel alle patiënten met hartfalen krijgen levenslange medicatie en leefregels om hartfalen te stabiliseren. Door de intensieve behandeling op de Hartfalenpoli hopen we dat u zo min mogelijk klachten en ziektelast heeft. De behandeling bestaat uit het volgende: Het innemen van medicijnen.
Het hart pompt vocht via het bloed door het lichaam. Bij hartfalen heeft het hart minder kracht hiervoor. Dan raken de bloedvaten sneller overvol, waardoor vocht uit de vaten lekt. Zo kan zich vocht ophopen in bijvoorbeeld de longen, buik, benen en voeten.
Hartfalen is meestal chronisch. De klachten worden vaak erger in de loop van de tijd. Hartfalen is over het algemeen niet te genezen.
Je krijgt vocht binnen via: Drinken: bij voorkeur 1,5 tot 2 liter. Eten: ongeveer 900 milliliter. Oxidatiewater: er komt ongeveer 350 milliliter vocht vrij in het lichaam als eiwitten, vetten en koolhydraten uit eten worden omgezet in energie.
Als je na een hartaandoening je conditie langzaam wilt opbouwen, kun je beginnen met rustig wandelen, fietsen of zwemmen. Als je geen klachten hebt, kun je langzaam meer inspannende activiteiten doen. Denk bijvoorbeeld aan sporten waar je makkelijk zelf je tempo bepaalt. Denk aan roeien, joggen of fitness.
Vitamine C heeft een gunstig effect op de pompkracht van het hart. Het effect lijkt het grootst bij mensen die al hartproblemen hadden. Dat blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Helsinki.
Bij ernstig hartfalen kan uw hart al bij heel weinig inspanning niet meer zorgen voor genoeg zuurstof en voeding. De bloedvaten raken vol. Er kan vocht uit lekken. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en enkels.
' Het probleem is dat hartfalen een erg onvoorspelbaar beloop kan hebben. Veel mensen overlijden dus binnen een jaar, maar Van Pol heeft ook patiënten die al 20 jaar op de poli komen. 'Ik begin niet meteen over de dood, maar vertel wel dat hartfalen net zo ernstig is als kanker.
Patiënten overlijden dan aan snelle kamerritmen, kamerfibrilleren en trage hartritmen, die overgaan in asystolie (onvoldoende samentrekking van de hartspier).
Hartfalen is in te delen in 4 klassen (of niveaus): Klasse 1 - In rust weinig of geen klachten. Klasse 2 - In rust weinig of geen klachten, maar wel bij normale inspanning. Klasse 3 - In rust weinig of geen klachten.
Systolisch hartfalen betekent dat er minder bloed het hart uit wordt gepompt omdat de knijpkracht van de hartspier is afgenomen, waardoor het hart zich minder krachtig samentrekt. Dit is de meest voorkomende oorzaak van hartfalen.
Metoprolol maakt uw hartslag langzamer en maakt uw bloeddruk lager. Hierdoor heeft uw hart minder zuurstof nodig. Bij hoge bloeddruk, angina pectoris (pijn en drukkend gevoel op de borst), hartritmestoornissen, migraine, als uw schildklier te snel werkt, bij hartfalen en na een hartinfarct (hartaanval).