Ingevolge art. 3:317, eerste lid, BW kan verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis worden gestuit door een 'schriftelijke aanmaning' of 'een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt'.
Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een dagvaarding of een verzoekschrift), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
Indien de verjaringstermijn bijna verloopt, dan kunt u er als schuldeiser voor zorgen dat er een nieuwe termijn bijkomt om uw vordering te incasseren. Dit wordt “stuiten” genoemd.
Een rechtsvordering tot vergoeding van schade verjaart door verloop van vijf jaar. Verjaringstermijnen zijn niet vast, maar kunnen worden verlengd. Dit verlengen van een verjaringstermijn noemt men 'stuiten'. De handeling waarmee men dat doet, noemt men een 'stuitingshandeling'.
Voor een geslaagd beroep op verkrijgende verjaring (artikel 3:99 BW) dient sprake te zijn van een onafgebroken bezit te goeder trouw gedurende een periode van 10 jaar. Van goede trouw is sprake als iemand niet wist of redelijkerwijs niet kon weten dat iemand anders eigenaar was van de grond.
Je betaalt behalve de notaris dus ook voor het opmeten van de verjaarde grond door het Kadaster. Al met al kan dat bij elkaar wel zo'n € 600,- tot € 1.000,- kosten. Dit is vergelijkbaar met de overdrachtskosten (ook wel 'kosten koper' genoemd), zoals gebruikelijk is bij verkoop van (gemeente)grond.
De maatstaf is duidelijk: het moet gaan om een voldoende duidelijke schriftelijke1 waarschuwing aan de schuldenaar zodat die er rekening mee kan houden – onder meer in het kader van het behouden van bewijsmate- riaal – dat er (mogelijk) nog een claim komt.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Na de verjaringstermijn kan de overheid een strafbaar feit niet meer vervolgen. Ook al is de dader bekend. Voor ernstige misdrijven, zoals moord, geldt geen verjaringstermijn.
Verjaring is een rechtsfeit dat intreed indien een bepaalde tijd is verstreken na dat een vordering opeisbaar is geworden. Na het verstrijken van de termijn kan de schuldeiser de vordering niet meer invorderen via gerechtelijke weg van executie. Dat betekent niet dat de vordering niet meer bestaat.
Met “stuiting” wordt bedoeld dat een lopende verjaring wordt afgebroken. Door de stuiting van de verjaring begint de wettelijke voorziene termijn voor de verjaring helemaal opnieuw te lopen vanaf het ogenblik van de stuitingsdaad.
Ten aanzien van verkrijging door verjaring krachtens art. 3:105 BW stelt Meijers dat hiervoor beslissend is of ook de vordering van de tot het beperkte recht gerechtigde is verjaard. Mijns inziens duidt dit erop dat verjaring geen terugwerkende kracht heeft.
Natuurlijke stuiting
Het bezit kan door feitelijke handelingen terug komen bij de eigenaar. Deze beëindiging van de verjaring wordt ook wel 'natuurlijke stuiting' genoemd en vergt na het tenietgaan van het bezit geen verdere actie van de bezitter of rechthebbende.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
Het Burgerlijk Wetboek kent twee verschillende vormen van verjaring: bevrijdende en verkrijgende verjaring. In beide gevallen verkrijgt een bezitter, door gebruik, het eigendom van een zaak. Het belangrijkste verschil tussen beide vormen is dat alleen voor verkrijgende verjaring bezit te goeder trouw vereist is.
Om een verjaringstermijn te verlengen kan de vordering worden gestuit. De verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis wordt gestuit door een zogeheten schriftelijke aanmaning of door een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt.
Tussen een verjaringstermijn en een vervaltermijn bestaat een belangrijk verschil: een verjaring(stermijn) kan – in tegenstelling tot de vervaltermijn – worden 'verlengd' (juridische term: 'gestuit' (artikel 3:317 BW)). Dit is relevant omdat werknemers niet verplicht zijn om hun jaarlijkse vakantie op te nemen.
Uit het wettelijk systeem volgt dat voor overdracht van een vordering is vereist: een overeenkomst tussen partijen (de titel); een vervreemder die bevoegd is om de vordering over te dragen; en. levering van de vordering door middel van openbare of stille cessie.
Vervaltermijnen kunnen, anders dan verjaringstermijnen, niet worden gestuit. Vervaltermijnen worden door de rechter ambtshalve toegepast, op een verjaringstermijn moet de debiteur zich beroepen.
Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring.
Burgerlijk recht. De stuiting van de verjaring houdt (in het algemeen) in dat de lopende verjaringstermijn wordt stopgezet en dat na het verdwijnen van de oorzaak van de stuiting een nieuwe verjaringstermijn' vanaf nul' begint te lopen.