Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
Iedereen die mogelijk water heeft 'ingeademd', moet door een arts onderzocht worden. Als er water in de longen terecht is gekomen, kunnen namelijk binnen 48 uur levensgevaarlijke complicaties optreden. Wordt het slachtoffer in de eerste 48 na het ongeval alsnog hevig benauwd? Bel direct 112.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Lichaam kan in een maand zijn verdwenen
Al eeuwenlang proberen moordenaars van lijken af te komen door ze in het water te gooien, en veel lijken worden nooit gevonden.
Hoe ziet het eruit als iemand verdrinkt? Het hoofd komt maar net boven het water uit. Het hoofd is naar achteren gekanteld en de mond komt net boven het water uit. De ogen zijn wazig en leeg of de ogen zijn dicht.
Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook. In water van 10 – 15 graden kan een persoon ongeveer zes uur overleven, in water met een temperatuur van onder de 1.5 graden is dit nog maar 45 minuten.
Het lijkt alsof hij aan het spelen is. Door spiegeling op het water, is het vaak extra moeilijk te zien. Als je dreigt te verdrinken, kun je – door gebrek aan zuurstof – meestal niet om hulp roepen. En als je onverhoopt boven water probeert te blijven, is het juist heel lastig met je armen boven je hoofd te zwaaien.
Je beweegt
Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over lijken die spontaan rechtop gingen zitten in hun kist. Dit is een mythe. Wel is het zo dat je lichaam spastische trekjes kan vertonen op het moment dat het lichtje uit gaat. Dit komt doordat je hersenen nog wat laatste activiteit vertonen.
De huid van een overledene dat uren tot dagen in het water heeft gelegen, wordt wit en zacht en bijzonder onaangenaam voor zowel oog als neus. In lauw water (meer dan 20 °C) gaat de ontbinding snel. De huid komt los, wordt donkerder en bevlekt met bloed. De overledene gaat zwellen en de ogen puilen uit.
De overledene kan, zonder kist en zonder koeling, rustig en sereen thuis blijven tot op de dag van de uitvaart. Het lichaam kan tot ruim een week worden opgebaard op kamertemperatuur.
Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd. Doel hiervan is om het ontstane zuurstoftekort terug te dringen. Tijdens redding in het water kan (indien getraind) al gestart worden met het geven van beademingen.
Het slachtoffer hoest. De lichaamstemperatuur daalt, de huid wordt blauwachtig. Zware hypoxie: Het slachtoffer kan het hoofd niet meer boven water houden, is volledig uitgeput en verliest het bewustzijn. Er is een grote hoeveelheid water ingeademd.
De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact. De zenuwen in de huid voelen een plotse extreme verandering in temperatuur, wat een schokeffect veroorzaakt in het hele lichaam. Dit leidt tot veranderingen in de ademhaling: je gaat naar adem happen.
Het kan enkele minuten duren voordat een auto volledig zinkt, maar het is belangrijk om te onthouden om de ramen zo snel mogelijk te openen. Als het waterniveau buiten de auto stijgt, wordt de druk op de ramen groter waardoor ze mogelijk niet meer open te krijgen zijn.
Vooral zeer jonge kinderen
Bij jongetjes van 2 tot 5 jaar is verdrinking zelfs de voornaamste doodsoorzaak. In de afgelopen 25 jaar verdronken 669 kinderen jonger dan 5 jaar en 216 kinderen van 5 tot 10 jaar. De meeste gevallen doen zich dus voor op leeftijden waarop toezicht een grote rol speelt.
Cold shock (thermische shock in het goed Nederlands) is een reactie van je lichaam op plotseling sterk afkoelen, zoals wanneer je in koud water valt (of springt). Pas ná deze eerste reactie komt onderkoeling ter sprake. In de regel spreekt men van gevaar voor cold shock als het water kouder is dan 15 graden Celcius.
Elk geval is anders. De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren. Rottend vlees geeft dit gas af.
Kussen onder hoofd
Plaats een kussen goed onder het hoofd van de overledene. Zorg ervoor dat het kussen niet onder de schouders zit. Deze houding is dezelfde houding als wanneer de overledene in de kist ligt.
Rigor mortis (lijkstijfheid)
Normaal gesproken zal na ongeveer 1 tot 4 uur na het overlijden lijkstijfheid optreden. Door chemische processen worden de na overlijden verslapte spieren stijf. Rigor mortis treedt als eerste op in de extremiteiten zoals de armen, de benen en het hoofd.
Het wit-grijze poeder is de as
Wat men uit de crematieoven haalt na crematie, is een menselijk lichaam maar dan enkel de botten. De vermaling van deze botten of beenderen, zorgen voor het wit-grijze poeder dat we kannen: as.
Als je droomt dat je verdrinkt, kan het zijn dat je in je dagelijkse leven het gevoel hebt figuurlijk te verdrinken: in werk, verdriet, schulden. Het element water staat vaak in verband met emoties, dus deze droom kan ook iets te zeggen hebben over je relaties.
Hoe lang kan een kind onder water zijn? Een kind kan binnen een minuut verdrinken. Als een kind onder water raakt, zal hij eerst proberen zijn adem in het houden. Dat kan een kind een aantal seconden volhouden.
Kijk overal waar u komt (vrienden, camping, speeltuin...) of uw kind in de buurt van water kan komen. Blijf altijd bij de kinderen als ze in en rond het zwembad of vijver zijn. Dat geldt ook voor het opblaasbadje in de tuin. Zorg dat u uw kind altijd kan zien, ook als het al een zwembrevet heeft.