Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.
De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Inbakeren heeft een aantal voordelen: Het helpt je baby ontspannen. Met inbakeren neemt de bewegingsvrijheid af, waardoor het kindje niet langer ongecontroleerd kan bewegen. Zo wordt je baby rustig en valt en blijft hij gemakkelijker in slaap.
Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel
Bij baby's ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al – naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood.
Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn. Op deze manier kan je baby zijn eigen positie bepalen en zijn hoofd of lichaam goed leggen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft aan dat het inbakeren bij 6 maanden moet zijn afgebouwd.
Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren.
Tijdens hoogzomer draagt je kindje een romper met korte mouw (of mouwloos) en dek je jouw ingebakerde baby toe met alleen een laken. Geen sokjes onder de inbakerdoek. De nek van je baby is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed.
Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig. Hou je kind goed in de gaten.
Wiegendood is de angst van iedere ouder. Over de oorzaak ervan is nog veel onbekend. Nieuw onderzoek heeft echter iets meer duidelijk gemaakt over de oorzaak van wiegendood, en dat heeft alles te maken met een stofje in het bloed van baby's.
Bij het inbakeren van een baby worden zijn armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Bij het inpakken moet de stof ook rondom de schouders zodat de baby zijn armen niet uit de doek kan bevrijden. Voor een gezonde heupontwikkeling worden baby's benen losjes omwikkeld.
Een swaddle is niets anders dan een zachte hydrofiele doek. Het is gemaakt van 100% katoen. Ideaal om bijvoorbeeld je kindje mee af te drogen na het badje, als onderlegger te gebruiken bij het hoofdeind in wiegje of wandelwagen of als spuugdoek na het voeden.
Over het algemeen wordt aangeraden om na drie maanden niet meer je baby in te bakeren. Wanneer je op deze leeftijd nog gaat inbakeren, is de kans groter dat je baby op zijn of haar buik kan draaien, en dat kan gevaarlijk zijn.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten.
Een gezonde baby van tenminste 6 pond kan 2,5 tot 3 uur wachten tot de volgende voeding. 45 minuten, inclusief verschonen, aankleden, knuffelen en lekker badderen. Slapen is echt héél belangrijk. Breng je baby op tijd naar bed en leg je kleintje bij ieder slaapje in zijn (inbaker)slaapzakje.
In de eerste week hebben jij en je baby eerst tijd nodig om aan elkaar te wennen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren. Inbakeren is nooit de complete oplossing voor onrustig slapen en kan je alleen een helpende hand bieden.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
De Meyco Swaddle inbakerdoek is de beste koop in deze top 10. Je krijgt namelijk niet één, maar twee inbakerdoeken voor een gunstige prijs. Daarnaast worden de Meyco inbakerdoeken enorm goed beoordeeld door de ouders die deze gebruiken voor hun baby.
De Puckababy® is een vertaling van het traditionele strakke inbakeren met doeken naar een mildere variant. Baby's slapen beter, drinken beter en vinden meer rust. Het grote verschil tussen strak inbakeren en de Puckababy® is de bewegingsruimte van de baby.
Niet inbakeren bij heupdysplasie
Je baby heeft een verhoogd risico als het voorkomt in de familie, hij in de stuitligging heeft gelegen, als er in de baarmoeder te weinig ruimte was of als hij (te) strak wordt ingebakerd. Kies je voor inbakeren, zorg dan altijd dat de beentjes vrij kunnen bewegen!
Hiermee geeft je kleintje aan dat het de ongecontroleerde reflexen en bewegingen steeds beter onder controle krijgt. Inbakeren is dan niet meer noodzakelijk. Rond 5/6 maanden begint je kleintje met omrollen. Dit is ook een teken om te starten met het afbouwen van het inbakeren.
Als je baby oververmoeid is, dan is de kans groot dat hij of zij veel hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Wieg, knuffel of blijf erbij zodat je baby rust kan vinden. Voor temperamentvolle baby's is het soms beter als je even de kamer uit gaat, doe dat als je het idee hebt dat dit beter werkt op dat moment.
Vroeger werd er vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Zo zou hij leren om zichzelf te troosten en het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de longetjes. Toch blijkt dat het beter is om wel even naar je baby toe te gaan.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.