Net zoals sommige mensen aseksueel zijn, zijn sommige mensen aromantisch. Iemand die zich aromantisch noemt, voelt zich zelden of nooit romantisch aangetrokken tot iemand.
Het merendeel van relaties komt niet tot stand van pats-boem en het is gebeurd. 60% van de relaties ontstaat uit vriendschap. Soms ontstaat na die vriendschap nog liefde, maar soms ontstaat er meteen een diepe connectie en is er geen gevoel van verliefdheid. Vooral het karakter van je partner zal het scenario bepalen.
Het is veilig
Jullie voelen je veilig bij elkaar om emoties te uiten. De dingen die jullie tegen elkaar zeggen, zijn bijna nooit kwetsend of maken je bang. Niet verliefd zijn, hoeft dus niet het einde te zijn van het daten of je relatie.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Wat je nu voelt zegt niks over hoe je je over een maand voelt of hoe je je over zes maanden of een jaar voelt. En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer.
Als je je verliefdheid niet kan toelaten wanneer het slecht gaat. Ik weet niet wat er in jouw leven gebeurd is waardoor dit zich zo heeft ontwikkeld. Uit mijn eigen klinische praktijk weet ik dat dit vaak voorkomt bij mensen die zich niet voldoende gesteund en gezien gevoeld hebben op cruciale momenten in hun leven.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Verliefd worden doe je niet zomaar. Het is een gevoel wat je maar bij een paar mensen krijgt. Dit gevoel kan komen in de eerste paar weken dat je diegene kent, maar het kan ook een paar maanden later komen. Voor iedereen gaat dit op een ander tempo.
Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken. Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan. Je zoekt liefde en nabijheid op, maar neemt afstand als een potentiële partner te dichtbij komt. Je bent bang je vrijheid te verliezen.
je houdt van hem op romantisch vlak. Bij houden van heb je misschien al ooit tegen iemand (of jezelf) gezegd dat je van je partner houdt 'als persoon'. In feite zegt dat simpelweg dat je niet meer verliefd bent, maar je nog wel veel van je partner houdt.
Verliefdheid kan ook langzaam groeien. Als je dat niet weet en steeds twijfelt of je wel 'verliefd genoeg' bent, loop je de kans dat je veel te vroeg iets potentieel heel moois afkapt.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Mannen worden pas echt verliefd wanneer ze besloten hebben zich te verbinden aan een partner. Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties. En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.
Mannen willen graag voelen dat ze weten waar ze het over hebben. Een vrouw die het beter weet wordt niet aantrekkelijk gevonden. Een man voelt zich graag een expert en kan zich in zijn eer aangetast voelen als dit wordt aangevallen. Een man vindt een vrouw onweerstaanbaar als hij in zijn waarde wordt gelaten.
Voel je je wat zekerder over haar gevoel voor jou, dan lukt het naar alle waarschijnlijkheid beter om ook zelf uit te komen voor je verliefdheid. Een andere mogelijkheid is haar een brief schrijven. Net omdat het wat uit de tijd is, lijkt het mij iets waaruit authenticiteit spreekt en 'moeite'.
Apathie. Apathie of wezenloosheid kan een vorm van zelfbescherming zijn. Je voelt geen enthousiasme maar je ervaart dat je ongevoelig bent of emotieloos. Je kunt soms kil reageren en je voelt je koud en versteend van binnen.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
“Soms toont een partner wat minder affectie omdat hij of zij in aanraking komt met stress, mentale problemen, ziekte of een trauma. Ze focussen zich op zichzelf en hebben even minder aandacht voor jou”, legt Brian Jory, relatie expert uit. Het heeft dus niet altijd met jou te maken.
Volgens Brogaard zoeken mensen met een onveilige hechtingsstijl vaak naar mensen die ze pijn zullen doen. Voor sommige van deze mensen is afgewezen worden een bekend gevoel, omdat ze bijvoorbeeld (emotioneel) werden afgewezen door hun moeder of vader.