Er bestaan 2 soorten verzekeringen: schadeverzekeringen en sommenverzekeringen. De meeste verzekeringen zijn schadeverzekeringen.
Er is in Nederland een aantal verzekeringen verplicht, zoals een zorgverzekering en een autoverzekering.
Er zijn in het algemeen drie soorten verzekeringen te noemen voor particulieren: Schadeverzekeringen. Levensverzekeringen.
Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten.
In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of je verzekerd of niet verzekerd bent wanneer je schade bij een ander aanbrengt. Om plotselinge hoge kosten te vermijden wordt er door veel Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Er zijn in 2021 precies 57 basisverzekeringen in Nederland af te sluiten. Deze worden aangeboden door 21 verzekeraars en hun onderliggende labels.
Dubbele dekking betekent letterlijk dat je op verschillende polissen voor hetzelfde risico bent gedekt. Die dubbele dekking zit meestal in de aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld als je een inzittendenverzekering afsluit voor je auto, terwijl passagiers al onder de WA-dekking vallen.
In Nederland zijn er in elk geval twee wettelijk verplichte verzekeringen. Dat is ten eerste een zorgverzekering. Die moet elke Nederlander hebben. Daarnaast is voor iedereen met een eigen motorvoertuig (een auto, scooter, motor, etc.)
De basiszorgverzekering is standaard en verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt welke zorg er in de basisverzekering zit. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en verschilt per verzekeraar. U bepaalt zelf of u die nodig heeft.
Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto, of ander motorvoertuig, bij anderen veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor voertuigen, maar ook voor personen, goederen en objecten. Ook als iemand anders in je auto rijdt, wordt de schade meestal vergoed.
De bekendste schadeverzekeringen zijn: brandverzekering, inbraakverzekering, rechtsbijstandverzekering, zeeverzekering en transportverzekering. De sommenverzekering: vooraf staat al vast welk bedrag de verzekeraar gaat uitkeren. De bekendste sommenverzekeringen zijn de levensverzekering en de pensioenverzekering.
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering waarmee je jezelf kan indekken tegen schade die je aanricht aan anderen of hun spullen. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in Nederland. Echter is het wel aan te raden om jezelf te verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering.
Iedereen moet zich verplicht aansluiten bij een mutualiteit of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV) om te kunnen genieten van het verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze verzekering stopt als u buiten Nederland gaat wonen of werken. U bouwt dan geen AOW meer op. Vanaf uw AOW-leeftijd krijgt u dan een lager AOW-pensioen.
Een bruiloftverzekering, tuinverzekering, scholieren(ongevallen)verzekering en ga zo maar door. Deze verzekeringen zijn in uitzonderlijke gevallen misschien handig, maar vaak zijn ze overbodig omdat de gebeurtenissen al gedekt worden op een andere verzekering.
Met een levensverzekering spreekt u met de verzekeraar af dat die één of meer bedragen uitkeert als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet. Daarvoor betaalt u premie. Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer.
Als u in de periode waarin u niet werkt ziek of arbeidsongeschikt wordt, krijgt u geen uitkering. U kunt zich daarom bij UWV vrijwillig verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Er zijn enkele voorwaarden: U gaat uit dienst voor maximaal 1 jaar en u bent van plan na die periode weer te gaan werken.
Per huishouden heb je maar één inboedelverzekering nodig. Je kunt je eigen inboedelverzekering of die van je partner voortzetten, maar vaak is een nieuwe inboedelverzekering afsluiten verstandiger.
Oververzekering betekent dat uw verzekerde bedrag hoger is dan de daadwerkelijke waarde. Omdat de premie onder andere afhankelijk is van het verzekerde bedrag, betekent dit dat u waarschijnlijk te veel premie betaalt.
De verplichte BA-autoverzekering en de verplichte arbeidsongevallenverzekering van de werkgever betalen steeds als eerste; Verzekeringen die persoonlijk werden afgesloten, bijvoorbeeld een familiale verzekering, hebben voorrang op verzekeringen voor een groep mensen, bijvoorbeeld een schoolverzekering.
Achmea. Achmea is het grootste verzekeringsconcern voor zorgverzekeringen in Nederland met een marktaandeel van 29,3 procent (in 2022). Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen verzekerden verreweg de grootste verzekeraar van het concern.
Hieruit ontstond in 1930 de Stichting Het Centraal Ziekenfonds: CZ. Wat ooit begon met zo'n 7.500 leden, is na een reeks samenwerkingen en fusies uitgegroeid tot een zorgverzekeraar die 4,1 miljoen verzekerden vertegenwoordigt in het zorgveld.
De grootste verzekeraars in Nederland zijn Achmea, VGZ, ING, CZ en Menzis. Als je op de naam van een verzekeraar in onderstaande lijst klikt, zie je welke verzekeringen deze verzekeraar aanbiedt.