d.w.z. iets meer te zeggen hebben, iets meer in de gunst staan dan een ander.
Streepje Voor is een publiek onderzoek naar onszelf en de Nederlandse samenleving. Wie neemt in onze maatschappij welke positie in, wat voor invloed heeft het hebben van een bepaalde huidskleur of afkomst en welke positie neem jij zelf in: heb jij een streepje voor op anderen, of begin je op achterstand?
Het wordt gebruikt om aan te geven dat een woord wordt afgebroken. De woorden worden afgebroken aan het eind van een lettergreep. Het streepje wordt ook wel divisie genoemd.
→ zijn mannetje staan. uitdrukking: de uitdaging aangaan.
Als je (aan) iemand of iets het hoofd biedt, ga je de strijd aan. Je kunt bijvoorbeeld moeilijkheden het hoofd bieden: dan loop je er niet voor weg, maar probeer je ze juist op te lossen.
Het oude Nederlands spreekwoord zegt: Als iets van ver komt zal het bijzonder zijn, zal het veel moeite gekost hebben om te verkrijgen en daardoor doet men alsof het heel prettig en goed is.
geweldig, uit alle macht, in hooge mate; eig. in zulk een hooge mate als de klippen zich verheffen; vgl. torens hoog liegen.
d.w.z. tegen iemand opgewassen zijn; eig. tegen iemand stand houden (vgl.
er geen verstand van hebben, er niet mee terecht kunnen.
Spreekwoorden: (1914) Iemand te woord staan, d.w.z. naar iemand luisteren, hem gelegenheid geven iets te zeggen; eig. staan om iemands woorden aan te hooren; vgl. bij Hooft: te woordt zijn, te woorde komen, onderhandelen (ook in het mnd.); 17<sup>de<-sup> eeuw ook: ter sprake staan of ter tale staan.
Streepjes - –
Het gedachtestreepje wordt gebruikt bij een onderbreking van de gedachtegang, bij het aangeven van een inhoudelijke, verrassende wending en bij het leggen van extra nadruk op een deel van de zin. Het gedachtestreepje wordt met spaties gescheiden van woorden ervoor en erna.
Bestaat het woord uit twee losse woorden die een samenstelling vormen, dan schrijf je een koppelteken. Ontstaat er geen verwarring, dan schrijf je gewoon alles aan elkaar. Is het woord geen samenstelling, maar bijvoorbeeld een meervoud of een enkel woord, dan schrijf je een trema.
Een weglatingsstreepje geeft aan wanneer een deel van het woord is weggelaten. Als er dus geen deel is weggelaten hoef je het streepje ook niet te plaatsen. Met andere woorden alleen als het oorspronkelijke woord aan elkaar werd geschreven schrijf je een streepje, waren het losse woorden, dan komt er geen streepje.
Het halflange liggend streepje of het halve kastlijntje (−) wordt onder andere gebruikt als gedachtestreepje, om een zin te onderbreken met een korte zin of een deel ervan. Een halalhypotheek is een hypotheek waarbij − in overeenstemming met islamitische voorschriften − geen rente geïnd wordt.
Á: wanneer je iets wil benadrukken
Wanneer er een streepje naar rechts (ook wel accent aigue genoemd) wordt gebruikt, zoals de á, dan wil je vaak iets benadrukken: Je moet eerst dát nog doen, voordat je weggaat.
Kouder wassen mag altijd. Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zulke kleding moet je naar de stomerij brengen. Wastobbe met één streepje: Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti kreuk-programma.
Water naar de zee dragen: iets naar een plaats brengen, waar er al genoeg van is. iets overbodigs doen.
d.w.z. men kan er niets van begrijpen; men heeft er geen 'houvast' aan; er is geen kop aan te krijgen2); men kan niet weten, waar het eind aan vast is (Winschooten, 57; Sewel, 213); in het Zaansch: ik kan er geen onderband an vast krijge...
Daar een zure appel wrang is en de tong doet samenkrimpen, ziet men er tegen op hem door te bijten. Bij overdracht wordt dit gezegd van een onaangename zaak, die men zich moet laten welgevallen, die men moet aanpakken en volvoeren.
Wat is de betekenis van Loev? De betekenis van het woord Loev is: Voel. Leuk vinden.
Heb ik een houten bek ofzo? - Betekenis: Hé, geef mij ook eens iets!
Hard voor weinig, maar nooit chagrijnig - Betekenis: Ik werk hard en verdien heel weinig, maar heb het toch naar mijn zin.
Gevaar. Klippen vormen vaak een groot gevaar voor de scheepvaart vanwege het risico op schipbreuk, vandaar de uitdrukking 'op de klippen lopen'. Klippen worden daarom vaak gemarkeerd door een baken en op zeekaarten vermeld.
zijn rotsen, die gedeeltelijk boven het water oprijzen, gedeeltelijk zich nagenoeg tot aan de oppervlakte van het water verheffen.
wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest Nederlands spreekwoordenboek.