Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Behalve dus tijdens een hittegolf, gewoon voor de zekerheid. Zet je de eieren toch in de koelkast, dan bewaar je ze beter in hun kartonnen doosje: zo koelen ze trager af en lopen ze minder kans op beschadiging (en dus contaminatie).
Even afkoelen
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het eten te koelen en worden de producten eromheen minder aangetast.
Warm eten afkoelen is beter
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Zo hebben bacteriën minder kans om zich te verspreiden. Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Om de grote vraag maar meteen te beantwoorden: wie zo lang mogelijk met z'n eieren wil doen, kan ze thuis toch echt het beste in de koelkast bewaren bij 4 °C. Zo blijven ze het langst vers. Deze koude temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans.
Buiten de koelkast
Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren. Eieren kan je best in één keer opeten of weggooien. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die de eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is het ook niet goed voor je gezondheid. Er komen gifstoffen vrij die erg schadelijk voor je kunnen zijn.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
De houdbaarheid in de koelkast is ongeveer 5 dagen, dus moet je de eieren niet langer dan 5 uur op kamertemperatuur bewaren.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Als de spleten niet geheel verdwijnen, moet je het rubber zo snel mogelijk vervangen. Er moet voldoende lucht in de koelkast circuleren. Anders werkt de koelkast niet goed. Als de koelkast te vol is, kan de luchtstroom in de kast worden geblokkeerd.
In bepaalde kringen is het namelijk uit den boze om het woord koelkast in de mond te nemen. Volgens het groene boekje kunnen de woorden koelkast en ijskast allebei. Er is geen betere vorm. Vroeger werd met name ijskast gebruikt; dit omdat producten toen koel werden gehouden door grote ijsblokken.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.