Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn. In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Ze ontstaan doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het al beginnen.
Antwoord van de dermatoloog: Puntbloedinkjes zijn, zoals de naam al zegt, heel kleine bloedinkjes - 0,5 tot 1 millimeter groot - in de oppervlakkige huid (in de bovenste dermis). Ze zijn rood of roodpaars van kleur. De officiële medische naam hiervoor is petechiën (het enkelvoud petechia wordt vrijwel nooit gebruikt).
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Vaak is huiduitslag geen aandoening op zich, maar een gevolg of reactie van een bepaalde aandoening. Zo kun je huiduitslag krijgen door infecties, huidontsteking of zelfs het gebruik van geneesmiddelen. Maar ook stress, te strakke kleding, insectenbeten of een droge huid kunnen huiduitslag veroorzaken.
Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna. Heb je petechiën en heb je bijvoorbeeld ook koorts of andere klachten, contacteer dan onmiddellijk een arts.
Petechiën kunnen te zien zijn bij trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed), maar ook bij medicijngebruik waarbij de werking van de bloedplaatjes beïnvloed wordt en bij ziekten waarbij de vaatwand van de haarvaten kwetsbaarder is dan normaal.
De medische benaming voor deze (half)ronde kleine bultjes is 'Angiomata Senilis' of 'Hemangiomata Senilis'. Het zijn kleine, niet-pijnlijke vaatgezwelletjes verspreid over het hele lichaam. De kleur van deze gezwelletjes is (kersen)rood, vandaar dat ze in de volksmond 'Kersenwratjes' genoemd worden.
Seniele angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn voorbeeld Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.
Cherry angioma, ook wel seniele angiomen, kersenwratjes of ruby spots genoemd, is een onschuldige huidafwijking. Cherry angioma kan al aanwezig zijn in de jeugd maar komen vaker voor na het 40e levensjaar en nemen met de jaren in aantal toe.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
Een zeldzame vasculitis van kleine bloedvaten, gekarakteriseerd door purpura van huid, artritis, betrokkenheid van abdomen en/of nier, IgA-depositie in weefsels (arteriolen, capillairen en venulen) en circulerende IgA-immuuncomplexen.
Purpura pigmentosa progressiva is de verzamelnaam voor gegroepeerde petechieën aan de onderbenen (soms elders). Asymptomatisch of licht jeukend. Nieuwe laesies ontstaan wekelijks tot jaarlijks, onvoorspelbaar.
Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12, kan er ook voor zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan. Dit komt doordat een tekort van vitamine B12 bloedarmoede kan veroorzaken. Ook een tekort aan vitamine C of K kan zorgen voor meer blauwe plekken.
De toegenomen bloeddikte maakt dat je een hoger risico loopt op klontervorming in de slagaders of aders, met als mogelijk gevolg een hartinfarct of beroerte. Andere verwikkelingen kunnen zijn: bloedingen, vermoeidheid, jeuk en misselijkheid.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
De meeste mensen zien bij warmte-uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte-uitslag.
Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem.
De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).
De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. PAN ontstaat meestal op latere leeftijd, tussen de 40 en 60 jaar. De eerste symptomen zijn normaliter algemene ziekteklachten, zoals vermoeidheid, spierpijn en koorts. Vervolgens ontstaan er klachten in het maagdarmstelsel, de nieren, huid en zenuwen.
Symptomen. De ziekteverschijnselen hangen af van het type bloedvat dat ontstoken is en de mate waarin de organen zijn aangetast. Symptomen vroeg in de ziekte zijn koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, spierpijn, gewrichtspijn en nachtzweten.