Sommige werkzaamheden genieten een vrijstelling: Een tuinpad in de achter- en zijstrook van je tuin is vrijgesteld. Terrassen kleiner dan 50 vierkante meter zijn eveneens vrijgesteld.
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
In Nederland mag je best veel bouwen zonder Bouwvergunning. Denk hierbij aan een aanbouw, een schuur, een tuinhuisje of een dakkapel. De regels voor het bouwen zonder Bouwvergunning gelden trouwens in het hele land.
Het terras moet bedienbaar zijn, dus te belopen voor het personeel of in de onmiddellijke nabijheid van het horecabedrijf. Wanneer er op het terras alcohol wordt geschonken moet het terras altijd in de onmiddellijke nabijheid van het horecabedrijf zijn, dit volgt uit de Alcoholwet (vroeger Drank- en horecawet).
Het is echter verplicht je gemeente in kennis te stellen van je nieuw gebouwde terrasoverkapping. Je hebt geen bouwvergunning nodig als je aan al deze voorwaarden voldoet: De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 40 m².
Wat is de toegestane grootte van een overkapping? Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Een terras voor 4 personen moet minimaal 3 x 4 m groot zijn, de minimale maat van een rond terras: Ø 3,5 m. Reken per persoon op 3 m². Een pad is 80 tot 120 cm breed. 2.
Kosten aanvraag terrasvergunning:
Tarief: € 565,70 (tarief 2023). Deze eenmalige kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag (leges) betaalt u altijd.
De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Is jouw perceel kleiner dan 100m2? Dan mag jouw bijgebouw niet groter dan 50% van jouw tuin zijn. Is jouw perceel groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2? Dan mag je 20% bebouwen (van het deel dan groter is dan 100m2 en kleiner of gelijk is aan 300m2).
Wat precies het materiaalgebruik is, speelt dus geen rol om te bepalen of een handeling als “verharding” aanzien wordt. “Verharding” is dus niet het gevolg van het al dan niet waterdoorlatend zijn van het materiaal, maar wel van het feit dat je de (natuurlijke) bodem op een kunstmatige manier afdekt.
Om met 4 mensen te kunnen zitten heb je een terras nodig van 3.25 bij 3.25 meter in vierkant of rond. Voor zes of 8 personen komen er dan per 2 personen 3 vierkante meters bij. Het hangt natuurlijk ook van je meubels af.
Verschil tussen melding en vergunning
Voor een melding betaalt u niet, voor een vergunning wel.
Wettelijk gezien is een terrasoverkapping namelijk een bijgebouw. Dit bijgebouw geeft extra ruimte aan de woning en biedt bovendien ook een hogere waarde voor de woning. In de meeste gevallen zijn terrasoverkappingen vrijgesteld van vergunningsaanvragen.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
De goedkoopste soorten tuin- en terrastegels zijn vaak vierkante betonnen tegels. Deze zijn geschikt voor het leggen van een middelgroot tot groot terras en kunnen ook worden gebruikt als tegel voor een looppad. Een andere optie is het gebruik van klinkers.
TIP: voor een terras met een eettafel ga je uit van 2 m2 ruimte per persoon. Als je dus een tafel met 6 stoelen wil, moet je terras minimaal 12m2 groot zijn.
Zorg voor een drainerende ondergrond en maak die stabiel. Dat doe je met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm), met maximaal 100 kg cement per kubieke meter (1 deel cement per 11 delen zand). Verspreid dat mengsel gelijkmatig met een dikte van 10 cm en voorzie 15 % overdikte.
Voor een eettafel met stoelen geldt als vuistregel dat je per persoon 2 m2 nodig hebt. Telt je gezin vier personen, dan heb je minimaal een terras van 8 m2 nodig. Een tafel van 160 x 90 cm vraagt om een terras van 3 bij 4 m.
Overkapping voor of achter het huis
Hiervoor gelden namelijk verschillende regels. Wat betreft de erfgrens maakt dit echter geen verschil. In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn.
Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.
Vergunningcheck. Gebruik de vergunningcheck om te controleren of u een omgevingsvergunning of watervergunning nodig hebt of een melding moet doen. De vergunningcheck geeft een uitkomst op basis van informatie over bijvoorbeeld ligging en grootte, inhouds- en oppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke.