Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten van een schub herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.
Een schub wordt ook wel een relapse, terugval, aanval of opflakkering genoemd. Dit is een achteruitgang van MS waarbij zich vanuit een stabiele situatie plotseling nieuwe neurologische verschijnselen voordoen, zoals problemen met zicht, krachtverlies in armen en benen, coördinatieproblemen en/of gevoelsvermindering.
Bij een schub houden symptomen minstens 24 uur aan. Hoelang de schub duurt, kan per persoon verschillen. Een paar dagen kan, maar soms ook een paar weken of zelfs maanden.
Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw zorgverlener als de schub-klachten blijven aanhouden. Samen kunnen jullie kijken of er een behandeling nodig is om de klachten te verminderen. Een schub noemen we ook wel een exacerbatie, relapse MS of MS-aanval.
Schubs worden veroorzaakt door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De immuuncellen vallen de beschermlaag (myeline. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig.
Eén van de meest voorkomende symptomen bij MS is afnemende spierkracht. De klachten ontstaan meestal geleidelijk, veelal eerst aan de benen en in een later stadium mogelijk ook aan de armen. De klachten kunnen samengaan met spasticiteit en problemen met evenwicht en coördinatie.
Een schub duurt meestal enkele weken en soms zelfs maanden. Vaak is het lichaam goed in staat de schade die ontstaan is te repareren, zeker in het begin van de ziekte. Een schub kunnen we soms behandelen met kortdurend een hoge dosis prednisolon.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen. Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
Een pseudo-relapse, ook wel pseudo-schub genoemd, is een situatie waarbij er door een duidelijke oorzaak tijdelijk toename is van reeds bestaande of oude klachten . De meest voorkomende oorzaak van een pseudo-relapse is het hebben van een infectie, zoals een blaasontsteking.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.
MS is geen erfelijke ziekte, maar bij sommige patiënten komt het wel in de familie voor. Als het in de familie veel voorkomt is de kans op MS wel iets groter, maar niet heel groot. Een kind van een vader of moeder met MS heeft slechts een kans van 3% om ook MS te krijgen.
Gemiddeld komen schubs zo'n drie keer per jaar voor. Maar de ernst van de klachten, de periode tussen twee schubs en het herstel kunnen per persoon erg verschillen.
Bij de meeste mensen verloopt MS in twee fasen. In de eerste fase wisselen slechte en goede periodes elkaar af (Relapsing Remitting MS). In de tweede fase herstellen de klachten (bijna) niet meer: ze worden geleidelijk erger (Secundair Progressieve MS).
Hoe progressieve MS voor ieder individu afzonderlijk zal verlopen, valt moeilijk te voorspellen. De ernst van de aandoening verschilt zeer veel van persoon tot persoon. Ongeveer 45% van de mensen met MS heeft niet veel last van de ziekte. De meeste mensen met MS zullen een zekere mate van ziekteprogressie ondervinden.
Spasticiteit: dit kan zorgen voor problemen met lopen. Balans: problemen met de balans resulteren vaak in een soort dronkenmansloop. Dit wordt ataxie genoemd. Sensorische beperking: sommige mensen met MS hebben zo'n doof gevoel in hun voeten, dat ze de vloer niet kunnen voelen of niet weten waar hun voeten zijn.
Doordat lichaam en geest oververmoeid zijn, heb je een lagere weerstand en ben je vatbaarder voor ziektes. Bovendien kan het hebben van stress een trigger zijn voor MS.
Vitaminegebrek, zoals een ernstig B12 te kort kan MS-achtige klachten veroorzaken. Daarnaast zijn er zijn verschillende infectieziekten die ook ruggenmergontstekingen kunnen veroorzaken, onder andere de ziekte van Lyme. Reumatische ziekten kennen ook soms neurologische complicaties en kunnen sterk lijken op MS.
Een relapse/ schub is uitval en wordt als volgt omschreven: een periode, variërend van minstens 24 uur met snel opkomende nieuwe klachten of het optreden van oude klachten die eerder waren verdwenen.
Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).
Soms ontwikkelen pre-actieve laesies zich tot actieve laesies, en soms verdwijnen ze. Dat betekent dat er mechanismen zijn die deze beginnende ontsteking kunnen stimuleren tot actieve laesies of kunnen uitdoven.
Op de lijst van meest voorkomende symptomen bij multiple sclerose (MS), staan migraineaanvallen doorgaans niet vermeld. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen met MS dikwijls last hebben van bepaalde hoofdpijnklachten zoals migraine.
MS is een ziekte die op dit moment nog niet genezen kan worden. Wel zijn er ziekte-onderdrukkende medicijnen die zowel het aantal als de ernst van de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen onderdrukken. Deze MS-medicijnen beïnvloeden de werking van het afweersysteem en verminderen de symptomen.
Er zijn geen voedingsmiddelen waarvan aangetoond is dat ze slecht zijn voor mensen met MS. Er zijn dus geen 'verboden' voedingsmiddelen. Het gaat uiteindelijk om het gehele voedingspatroon waarin ook wel eens ruimte kan zijn voor iets minder gezonds. Uiteraard met mate.