In de zomermaanden komt een hortensia eigenlijk structureel water te kort en zal je hem moeten bijsproeien. Een hortensia heeft elke ± 10 dagen 350 milliliter water nodig, afhankelijk van de grootte van je hortensia. Het is echter beter voor de hortensia dat je deze hoeveelheid verdeelt over een kleiner aantal dagen.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
In een pot, maar ook in de volle grond heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral tijdens warme periodes is dat belangrijk. Geef de plant liever enkele dagen per week veel water dan elke dag een beetje en houd hierbij de bloemen droog. Op warme dagen geef je het liefste vroeg in de ochtend of in de avond water.
In de zomermaanden komt een hortensia eigenlijk structureel water te kort en zal je hem moeten bijsproeien. Een hortensia heeft elke ± 10 dagen 350 milliliter water nodig, afhankelijk van de grootte van je hortensia. Het is echter beter voor de hortensia dat je deze hoeveelheid verdeelt over een kleiner aantal dagen.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft.
Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Zeker als de zon gaat schijnen is de boeren hortensia een echte slurper. Zet hem dus liever niet in de directe middag zon. Zet hem in de halfschaduw onder een grote struik, grote boom of aan de noord of oostkant van een schutting of een haag. Dan hoef je de Hortensia het minste water te geven en doet hij het best.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
De grond moet je altijd goed vochtig houden. Waterverzadiging moet je echter vermijden. In de zomer kan zelfs tweemaal water geven nodig zijn. Ook overwinterende hortensia's moet je af en toe water geven, zodat de grond niet uitdroogt.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Een hortensia houdt absoluut niet van droogte, je kan beter flink water geven dan afen toe.
Te weinig water
Hortensia's staan er om bekend dat ze in droge en warme periodes veel water nodig hebben. Wanneer ze een te kort aan water hebben, laten ze dit ook direct zien door slap te gaan hangen. Het ziet er misschien ernstig uit, maar vaak is dit nog geen reden tot paniek.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Je kunt het beste de 'slechte' bloemen en het beschadigde blad wegknippen. Je ziet heel snel welke delen van de plant dat zijn. Geef de plant goed veel water, en je ziet welke delen bijkomen en welke zichzelf niet meer herstellen. Je zult meteen na het snoeien zien dat het aanzicht van de plant een stuk beter is.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest. Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte.
De Hydrangea arborescens (hortensia Annabelle)
De bloemen kunnen een doorsnede van wel 75 centimeter hebben. Dit is natuurlijk een prachtig gezicht, maar ook wel een nadeel. De grote bloemen dienen als een soort van paraplu voor de regen. Bij veel regenval wordt er veel water opgevangen.
Heb je een blauwe hortensia en wil je de kleur van de bloemen veranderen in roze? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond waar de hortensia in staat minder zuur wordt. Dit kan je eenvoudig doen door kalk aan de grond toe te voegen. Hoeveel kalk je moet toevoegen, ligt aan de zuurtegraad van de grond.