de situatie waarin een werknemer arbeidsongeschikt is geworden (en uiteindelijk wordt ontslagen) als gevolg van verwijtbaar onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden.
Zorg dat u ondanks de slechte relatie of sfeer uw werk goed blijft doen. Meld u bijvoorbeeld niet ziek als u dat niet echt bent. En blijf redelijke opdrachten van uw werkgever uitvoeren. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan staat u sterker: u bent een goede werknemer geweest.
Wat is goed werkgeverschap? Goed werkgeverschap bestaat uit 6 beginselen: wees zorgvuldig, maak geen misbruik van je positie, motiveer ingrijpende beslissingen, maak verwachtingen waar, behandel werknemers gelijk en zorg voor een behoorlijke verzekering. De scholingsplicht is nog een aanvulling op goed werkgeverschap.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werknemer die diefstal pleegt. Of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat niet van u verlangd kan worden dat u de werknemer in dienst houdt.
Als een goede werkgever bent u bezig met de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, betaalt u een passend salaris en houdt u rekening met de werk-privébalans van medewerkers. Ook kijkt u naar scholing, vrije tijd en zorgt u voor een veilige werkomgeving.
Ze geloven dat dingen uitvoeren hun enige taak is. Een heldere visie of marsrichting ontbreekt. Ze nemen beslissingen die de wenkbrauwen doen fronsen. Collega's en ondergeschikten stellen zich vragen en betwijfelen of de genomen beslissingen wel de beste zijn voor het bedrijf.
U houdt als werkgever elke maand loonheffing in op het salaris van uw werknemers. U betaalt ook de premies voor de werknemersverzekeringen WW, WAO en WIA.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Er is sprake van een verstoorde relatie wanneer de samenwerking niet meer optimaal is tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en werknemer of tussen werknemers onderling. Niet optimale samenwerking betekent vaak: Er is geen open communicatie meer mogelijk.
Onder normale omstandigheden kan werkweigering – dus het blijvend niet uitvoeren van een redelijke opdracht – een reden voor ontslag zijn. Een dergelijke handeling maakt mogelijk dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden om met de betrokken werknemer nog maar een dag langer verder te gaan.
Volgens artikel 7:611 zijn werkgevers verplicht zich als goede werkgever te gedragen. Maar wat is 'goed' precies? Eigenlijk komt het er op neer dat je als werkgever een fijne plek om te werken aanbiedt. Het gaat om het bieden van een passend salaris met relevante secundaire arbeidsvoorwaarden voor het uitgevoerde werk.
Aantrekkelijk werkgeverschap wordt ook wel gedefinieerd als de sleutel tot het verkrijgen en behouden van een unieke en onderscheidende voorkeurspositie bij zowel huidige als potentiële medewerkers. Het helpt organisaties om nieuw talent aan te trekken en huidige talenten te behouden.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
In geval van disfunctioneren, dient een werkgever al het nodige te ondernemen om verandering te brengen in het functioneren van de medewerker. Hij dient de medewerker (zo) objectief (mogelijk) te beoordelen en de werknemer tijdig in kennis te stellen van de ontevredenheid over de wijze waarop de functie wordt ingevuld.
Is er een cao, dan zet uw werkgever dat vaak in de arbeidsovereenkomst. U kunt ook uw werkgever vragen of voor u een cao geldt. Als werknemer mag u de cao inzien.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
In algemene zin mag een werkgever alleen dreigen met ontslag als hier een goede reden voor aanwezig is.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
Welke kwaliteiten heeft een goede werknemer? Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
De loonkosten per gewerkt uur bedroegen gemiddeld 35,3 euro. Dat is 27 procent meer dan het brutoloon per gewerkt uur. Voor een volledige baan (een vte) betaalde een werkgever gemiddeld 60,2 duizend euro per jaar. In 2019 waren de loonkosten het hoogst in de zorg.