In een zak borrelnoten zit vaak 300 gram. Je krijgt dus snel veel calorieën binnen. Bovendien zijn borrelnoten erg zout en bevatten de pinda's veel verzadigd vet (slecht voor hart en bloedvaten). 'Kies liever amandelen.
Noten die wel gezond zijn en bijvoorbeeld als tussendoortje genomen kunnen worden of ter vervanging van vlees zijn bijvoorbeeld cashewnoten, walnoten, amandelen, pistachenoten en pinda's. Wel is het belangrijk dat deze ongebrand én ongezouten zijn.
Pinda's (47%), zetmeel (bevat tarwe), zonnebloemolie, suiker, gerookte hamsmaak [suiker, tarwebloem, aroma (bevat melk), uienpoeder, voedingszuur (citroenzuur), specerijenextract (paprika), gerookt zout], zout, gekaramelliseerde suiker, kleurstoffen (geconcentreerd bietenroodsap, curcumine extract). Bevat geen vlees.
Borrelnootjes (1 portie) bevat 157 calorieën.
Volgens de calorieënteller van het Voedingscentrum bevat een handje naturel chips (10 gram) 54 kcal en 3,4 gram vet terwijl een handje walnoten (25 gram) 177 kcal en 17 gram vet bevat. Zo zie je maar dat je met een paar nootjes per dag al flink wat vet en calorieën binnenkrijgt.
Als je noten op kamertemperatuur bewaard, bijvoorbeeld in een keukenkastje, kunnen deze 6 tot 9 maanden goed blijven. Bij een open verpakking is dit 2 – 4 weken. Mocht je noten langer willen bewaren, kun je ze het beste in een vriezer, koelkast of koude berging of schuur plaatsen.
Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.
44 gram koolhydraten, waarvan 5 gram suikers. 33 gram vet waarvan 8,5 gram verzadigd vet. 3,5 gram voedingsvezels. 1,7 gram zout.
Hoeveel per dag goed voor je is? Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende.
Walnoten verlagen de kans op diabetes type 2 en heb je al diabetes type 2, dan kunnen ze je helpen om gezonder te worden. Ze verlagen niet direct de bloedsuiker, maar omdat ze andere voedingsmiddelen vervangen (1).
Conclusie. Walnoten zijn een gezond product en maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Wie gezond eet, heeft minder risico op diabetes type 2.
Amandelen bevatten de meeste voedingsstoffen in vergelijking met alle andere noten. De voordelen van amandelen voor de gezondheid zijn legio. Amandelen helpen bij het verlichten van klachten zoals: aandoeningen aan de luchtwegen, hoesten, aandoeningen aan het hart, bloedarmoede, impotentie en diabetes.
Pecannoten: 717 calorieën per 100 gram. Hazelnoten: 667 calorieën per 100 gram. Walnoten: 659 calorieën per 100 gram. Amandelen: 609 calorieën per 100 gram.
Er zit 8,2 gram vet in 1 handje (25 gram) borrelnootjes, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Calorieën in noten
Doordat noten zoveel goede vetten bevatten, zijn ze ook erg calorierijk. Als je wilt afvallen, of niet wilt aankomen, is dit een nadeel. Noten bevatten gemiddeld 600-700kcal per 100g!
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bij borrelnootjes gebruiken ze een pinda in plaats van een tennisbal en een deeg in plaats van sneeuw. Dus je neemt een pinda en rolt die door een deegje. Dan groeit langzaam het nootje tot een borrelnootje. Als er genoeg deeg op de pinda zit, dan wordt het nootje gebakken in de hete olie.
Hoeveelheid eiwit in borrelnootjes:
3,3 gram. in 1 handje (25 gram)
De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Waar komen de borrelnoten vandaan? In Indonesië zijn ze een bekende snack. De eerste Hollandse borrelnoten komen uit de keuken van de familie Go. Meneer Frans Go begint in 1954 een familiebedrijf in Indonesische specialiteiten, zoals gado gado en kroepoek, vanuit de garage van zijn huis in Naarden.