Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
Snelheid: USB 3.0 en meer
De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.1 en 3.2. Hoe hoger het getal, hoe sneller de aansluiting. De snelste usb-kabels zijn te herkennen aan een blauwe binnenkant in de stekkers.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Overzicht USB-A aansluitingen
Veelal in de volksmond “USB3” of “USB3. 0” genoemd. De poort is een rechthoek en heeft een witte (2.0) of blauwe (3.0) bovenkant.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
De Type A aansluiting is de bekendste en komt het meeste voor. Naast Type A is er een Type B, deze is ontworpen voor een stabielere verbinding en zien we veelal terug bij b.v. printers. Voor mobiele toepassingen zijn er juist kleinere type aansluitingen ontwikkeld, zoals de Mini en de Micro USB.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
USB 3.0 | Een USB 3.0 stick heeft een veel hogere snelheid, waardoor deze simpelweg sneller is met lezen en schrijven. U kunt uw gegevens en foto's veel sneller overzetten.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
USB en industriële computers
Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om 5 Gbps- en 10 Gbps-verbindingen (USB 3.2 Gen 1 en Gen 2) te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de 20 Gbps- (USB 3.2 Gen 2×2), 40 Gbps- (USB4) en 80 Gbps-verbindingen (USB4 v2) te faciliteren.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
USB 3.2 generatie 1 - overdrachtssnelheid tot 5 Gb/s. USB 3.2 generatie 2 - overdrachtssnelheid tot 10 Gb/s. USB 3.2 generatie 2×2 - overdrachtssnelheid tot 20 Gb/s.
Een nieuw type usb-c-kabel kan je smartphone, tablet en computer straks veel sneller opladen. De nieuwe kabel ondersteunt opladen met maximaal 240 Watt. Dat is nu nog 100 Watt. Dankzij de krachtigere oplader is de accu sneller vol.
Gen 1 staat voor generatie 1, Gen 2 staat voor generatie 2. De twee verschillende generaties maken opnieuw onderscheid in snelheid. Het zijn de namen die veel gebruikt worden om SuperSpeed USB kabels aan te bieden. Voor elk van de twee generaties is er een dual-lane variant.
Ter samenvatting: USB 3.1 is een doorontwikkeling van USB 3.0, om welke reden het consortium voor 3.1 in plaats van 4.0 heeft gekozen. Waar er bij USB 3.0 nieuwe aders in USB-kabels werden toegevoegd met een bijbehorende noodzaak voor nieuwe connectors, is USB 3.1 hardwarematig identiek aan USB 3.0.
De USB-C poort is in vele opzichten een verbetering op de eerdere USB-A, Mini USB of Micro USB poorten. Zo is de poort een stuk veelzijdiger, kleiner en klaar voor een toekomst van minder kabels en aansluitingen. Lees hier wat de belangrijkste verschillen zijn tussen USB-C en de andere USB poorten.
USB Type C is een multifunctionele USB aansluiting. Het voornaamste voordeel van een Type C USB aansluiting is dat je deze aansluiting ook ondersteboven kunt inpluggen. Geen gedoe meer met het koppelen van je accessoires of laders! Verder heeft een USB C Type meer capaciteit om je apparaten sneller te laden.
De micro-usb lijkt vaak op een soort kleine HDMI-kabel. Tevens zijn de meeste micro-usb's die je ziet usb-b-kabels, hoewel er ook een a-variant bestaat.
De USB-aansluiting die we gebruiken sinds 1996 staat op het punt te verdwijnen. Binnenkort is het tijd om nieuwe kabels aan te schaffen. Want de bekende USB-aansluiting (type A) die al meer dan twintig jaar oud is, is straks niet meer aanwezig op laptops en smartphones. USB-C is de nieuwe koning van connectorland.
Standaard behoren USB 2.0-poorten zwart te zijn en USB 3.0 poorten blauw, maar voor USB 3.1 is hier geen afspraak over. Soms zijn ze cyaan, soms rood. Het komt echter voor dat ook USB 3.0-poorten rood worden gemaakt, en dan is USB 3.1 alleen door de extra contactpunten in de aansluiting te onderscheiden.
In 2002 werd USB 2.0 (High-Speed) geïntroduceerd Deze versie is backwards compatible met USB 1.1. Het verhoogt de snelheid van de randapparatuur-naar-pc-verbinding van 12 Mbps tot 480 Mbps, of 40 keer sneller dan USB 1.1.
USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige, langzame apparaten, zoals een muis. Apparaten die meer vermogen vergen dienen hun eigen voeding te hebben. Er is een viertal varianten van USB op de markt: USB 1.0: 1,5 Mbit/s (low speed)