Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Reden dat je slaapkamer belangrijk is voor je nachtrust
Een overzichtelijke, donkere en gezellige slaapkamer zorgt er dus voor dat je goed slaapt. Het is ook erg belangrijk dat je een goed bed hebt, bespaar hier dus niet op. Een goed bed kan rugklachten voorkomen en de slaap bevorderen.
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij.
De muren kleuren volgens feng shui
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Sneller in slaap met rood licht
Dit komt naar voren uit het onderzoek van promovendus Wisse van der Meijden van het Nederlands Herseninstituut. Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen.
Als je een rustgevende sfeer in de slaapkamer wilt creëren kun je het beste blauwtinten gebruiken. De kleur blauw werkt namelijk rustgevend en geeft de kamer een relaxte sfeer. Kies hierbij voor zachte kleurtonen. Als je kleuren wilt combineren kun je het beste kiezen voor toon-op-toon kleuren.
Blauw geeft een gevoel van frisheid en zuiverheid. Daarnaast heeft blauw een aantal overeenkomende eigenschappen met groen. Blauwe muren zorgen voor rust en evenwicht, maar alleen als je de kleur ook op die manier gebruikt (niet te contrasterend dus).
Nachtelijke licht beïnvloedt breinfunctie overdag
Er zijn allerlei aanwijzingen dat een verstoorde productie van het slaaphormoon schadelijke gevolgen heeft. Zo is er een verband tussen een verminderde melatonineproductie en kanker en geestelijke achteruitgang.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Kies voor lichte grijs- en blauwtinten voor het optimale lichteffect. Als je graag een warme sfeer creëert, wees dan niet bang om lichte terracotta- of geeltinten te gebruiken. Een zonnige tint kan een donkere smoezelige ruimte lichter en warmer maken.
Na jaren van onrust en spanning zijn we voor het aankomende jaar wat meer op zoek naar rust, positiviteit en stabiliteit. Welke kleur past daar beter bij dan het kalmerende en serene lavendel? Dit is dan ook de kleur 2023.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
Ontspannend blauw, zachtgroen. Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren.
Wittinten, zoals Loft White (LRV 92), lichte blauwtinten, zoals Echo (LRV 77) en koele grijstinten, zoals Flint (LRV 66), hebben een hoge LRV-waarde en reflecteren dus veel licht. Doordat deze kleuren uitzonderlijk reflecteren, zijn ze uitstekend toe te passen om een gevoel van meer ruimte te creëren.
Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren waardoor ze je interieur groter doen lijken. Om een kleine ruimte groter te doen lijken verf je de accentwand dus best in een lichte kleur. Donkere accentmuren zorgen er dan weer voor dat de ruimte meer geborgenheid zal uitstralen dan bij lichte kleuren.
Groen: rustgevend
Ga voor de kleur groen als je je slaapkamer iets meer diepte, rust en evenwicht wilt geven. Je kan deze rustige sfeer ook creëren door een aantal groene planten aan de slaapkamer toe te voegen die ook nog eens de lucht in je slaapkamer zuiveren waardoor je een betere nachtrust ervaart.
Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde. Daardoor zou u sneller en beter slapen en vooral 's morgens frisser ontwaken. Als u met het hoofd naar noorden wakker wordt, dan kijkt u ook meteen richting zon.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Plek van het bed
Je moet de deuropening wel kunnen zien, maar het bed kan er dus beter niet recht tegenover staan. Vanwege de binnenkomende energie is het ook niet aan te raden om het bed direct onder een raam te plaatsen. Ook lig je dan mogelijk in de tocht en heb je last van het licht.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.